Nie pieczona kremówka
Łatwy przepis na kremówkę z herbatników, budyniu i bitej śmietany.
przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,herbatniki jasne,herbatniki jasne,śmietana do ubijania (30-33%),herbatniki kakaowe,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
herbatniki jasne | 390 | gramów | |
herbatniki kakaowe | 130 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 1 | litr | |
śmietan-fix | 30 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 750 | mililitrów |
Przepis
2.
budyń waniliowy w proszku 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów
W misce mieszamy budyń w proszku z mlekiem.
3.
mleko tłuste 3,5% 1 litr • cukier kryształ 150 gramów
W garnku gotujemy mleko. Gdy będzie gorące, dodajemy cukier oraz mleko z rozpuszczonym budyniem w proszku. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń.
4.
Budyń wylewamy na dolną warstwę herbatników i równomiernie go rozsmarowujemy.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 750 mililitrów • śmietan-fix 30 gramów • cukier puder 3 łyżki
Ze śmietany, żelatyny i cukru ubijamy gęstą pianę.
6.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na warstwie dobrze wystudzonego budyniu.
7.
herbatniki jasne 130 gramów • herbatniki kakaowe 130 gramów
Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Aby ciasto wyglądało bardziej interesująco, możemy użyć kakaowych herbatników.
Smacznego!