swiatwemnie.pl

Bananowo - czekoladowe ciasto

    

Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

2. 

banan 6 sztuk

Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.

3. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 150 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  kakao proszek 2 łyżki

Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

4. 

masło 250 gramów

Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.

5. 

Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.

6. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 gramów

Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.

Przygotowanie polewy

7. 

Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.

8. 

cukier puder 100 gramów  margaryna 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów

Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się