PRZEPISY

Bananowo - czekoladowe ciasto

Bananowo - czekoladowe ciasto

Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.

przepis,fotoprzepis,banan,masło,kakao proszek,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mleko w proszku,Ciasta kremowe,Walentynki

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

banan6sztuk
cukier kryształ8łyżek
cukier kryształ150gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy1sztuka
czekolada do gotowania100gramów
jajka kurze11sztuk
kakao proszek2łyżki
margaryna100gramów
masło250gramów
mleko w proszku100gramów
mąka chlebowa pszenna T7508łyżek
mąka luksusowa pszenna T5502łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
proszek do pieczenia½opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)100gramów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 8 sztuk  cukier kryształ 8 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia ½ opakowania

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

2. 

banan 6 sztuk

Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.

3. Przygotowanie kremu

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 150 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  kakao proszek 2 łyżki

Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.

4. 

masło 250 gramów

Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.

5. 

Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.

6. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 100 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 gramów

Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.

7. 

Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.

8. 

cukier puder 100 gramów  margaryna 100 gramów  mleko w proszku 100 gramów

Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie