Bananowo - czekoladowe ciasto
![Bananowo - czekoladowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000662/img_pl_4x3/bananowo-czekoladowe-ciasto_00180.jpg)
Wyśmienite ciasto z delikatnego ciasta biszkoptowego, nadziewane bananami i kremem czekoladowym ze śmietanowo czekoladową polewą.
przepis,fotoprzepis,banan,masło,kakao proszek,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mleko w proszku,Ciasta kremowe,Walentynki
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 8 | łyżek | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
czekolada do gotowania | 100 | gramów | |
jajka kurze | 11 | sztuk | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
margaryna | 100 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 8 | łyżek | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 8 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek • proszek do pieczenia ½ opakowania
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy pianę ubitą z jajek. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/2012-11-29-743.jpg)
2.
banan 6 sztuk
Upieczone ciasto przekładamy i odstawiamy, aby ostygło. Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i układamy je na biszkopcie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1699.jpg)
3. Przygotowanie kremu
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 150 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • kakao proszek 2 łyżki
Do miski dajemy jajka, cukier, mąkę i kakao i mieszamy nad parą, dopóki masa nie zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1689.jpg)
4.
masło 250 gramów
Do wystudzonej masy stopniowo dodajemy miękkie masło. Elektrycznym mikserem ubijamy, aż krem będzie gładki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1702.jpg)
5.
Krem równomiernie smarujemy na bananach. Wierzch ciasta wyrównujemy i odkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1705.jpg)
6. Przygotowanie polewy
czekolada do gotowania 100 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 gramów
Nad parą ciągle mieszając roztapiamy czekoladę, zalewamy śmietaną i chwilę mieszamy, aby masa się złączyła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1707.jpg)
7.
Czekoladową polewę wylewamy na ciasto i odkładamy je do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/IMG_1713.jpg)
8.
cukier puder 100 gramów • margaryna 100 gramów • mleko w proszku 100 gramów
Ciasto kroimy w kostki. Możemy je ozdobić serduszkami, które wykrawamy z marcepanu przy pomocy foremki. Marcepan możemy kupić gotowy lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i margaryny ugniatamy gęstą masę, którą rozwałkowujemy a następnie wykrawamy z niej potrzebne kształty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000662/small/bananovy-zakusok.jpg)
Smacznego!