swiatwemnie.pl

Kokosowe kawałki

     

Łatwe w przygotowaniu ciasto z fantastycznym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie ciasta

białko jajka 8 sztuk  cukier puder 320 gramów  woda 8 łyżek  wiórki kokosowe 140 gramów  mąka tortowa pszenna T450 8 łyżek

Białka ubijamy na gęstą pianę, stopniowo dodając do nich cukier. Do piany dodajemy wodę, wiórki kokosowe oraz mąkę.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 - 15 minut.

3. 

Ciasto przekładamy na deskę posypaną cukrem pudrem, aby się nie przykleiło.

4. Przygotowanie kremu

skrobia kukurydziana 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  żółtko jajka 3 sztuki  cukier waniliowy 1 sztuka  kakao proszek 3 łyżki  masło 200 gramów

Dwie łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny) mieszamy z mlekiem, żółtkami, cukrem waniliowym i powoli gotujemy, aż zgęstnieje. Potem mieszamy na pianę masło z cukrem pudrem i kakao, dodajemy powoli do ostudzonego budyniu, mieszając tak, aby się krem nie zważył.

Przygotowanie kremu

5. 

Krem równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni ostudzonego biszkoptowego ciasta.

6. Przygotowanie polewy

masło 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1.5 łyżki  cukier puder 100 gramów  skrobia kukurydziana 1 łyżka  kakao proszek 3 łyżki

Do garnka dodajemy mleko, masło, przesiany cukier puder, kakao, skrobię kukurydzianą (maizenę) i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Polewę odstawiamy na chwilę, aby wystygła, a następnie smarujemy nią ciasto.

Przygotowanie polewy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się