Kakaowe ciasto z kakaa instant

Ciasto z kakaowym korpusem i gęstym kakaowym kremem, ozdobiony pianą z białek.
przepis,fotoprzepis,kakao instant,białko jajka,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 180 724 | gramów kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
cukier puder | 250 970 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kakao instant | 17 969 | łyżek kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 520 250 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 280 972 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
powidło morelowe | 200 390 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 4 sztuki • cukier waniliowy 10 gramów • cukier kryształ 180 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 280 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • kakao instant 5 łyżek
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczalnym kakao. Na koniec dodajemy osobno ubitą pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy.

2.
Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy przez około 20 minut.

3.
powidło morelowe 200 gramów
Upieczone ciasto odstawiamy, aby troszkę wystygło a następnie smarujemy je kwaśniejszym dżemem.

4. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • masło 250 gramów • kakao instant 12 łyżek • cukier puder 3 łyżki
1/4 mleka odlewamy do osobnej miski, a resztę zagotowujemy. Do oddzielonej ćwiartki dodajemy budyń, żółtka z jajek, a następnie porządnie mieszamy i mieszając wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy, aby wystygł. Gdy już będzie chłodny, dodajemy do niego miękkie masło z cukrem i rozpuszczalnym kakao. Następnie ubijamy gładki krem.

5.
Kremem równomiernie rozsmarowujemy na upieczone ciasto.

6. Przygotowanie piany z białek
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 250 gramów
Nad parą ubijamy gęsta pianę z białek z cukrem.

7.
Pianą z białek ozdabiamy powierzchnię ciasta.


Smacznego!