PRZEPISY

Kakaowe ciasto z kakaa instant

Kakaowe ciasto z kakaa instant

Ciasto z kakaowym korpusem i gęstym kakaowym kremem, ozdobiony pianą z białek.

przepis,fotoprzepis,kakao instant,białko jajka,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ180gramów
cukier puder3łyżki
cukier puder250gramów
cukier waniliowy10gramów
czekolada-
jajka kurze4sztuki
kakao instant17łyżek
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%520mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750280gramów
olej słonecznikowy80mililitrów
powidło morelowe200gramów
proszek do pieczenia8gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier waniliowy 10 gramów  cukier kryształ 180 gramów  olej słonecznikowy 80 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 280 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  kakao instant 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczalnym kakao. Na koniec dodajemy osobno ubitą pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy.

2. 

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy przez około 20 minut.

3. 

powidło morelowe 200 gramów

Upieczone ciasto odstawiamy, aby troszkę wystygło a następnie smarujemy je kwaśniejszym dżemem.

4. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  masło 250 gramów  kakao instant 12 łyżek  cukier puder 3 łyżki

1/4 mleka odlewamy do osobnej miski, a resztę zagotowujemy. Do oddzielonej ćwiartki dodajemy budyń, żółtka z jajek, a następnie porządnie mieszamy i mieszając wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy, aby wystygł. Gdy już będzie chłodny, dodajemy do niego miękkie masło z cukrem i rozpuszczalnym kakao. Następnie ubijamy gładki krem.

5. 

Kremem równomiernie rozsmarowujemy na upieczone ciasto.

6. Przygotowanie piany z białek

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 250 gramów

Nad parą ubijamy gęsta pianę z białek z cukrem.

7. 

Pianą z białek ozdabiamy powierzchnię ciasta.

8. 

czekolada

Posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie