PRZEPISY

Kakaowe ciasto z kakaa instant

Kakaowe ciasto z kakaa instant

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Ciasto z kakaowym korpusem i gęstym kakaowym kremem, ozdobiony pianą z białek.

przepis,fotoprzepis,kakao instant,białko jajka,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

40

142

gramów

kcal

cukier kryształ

180

724

gramów

kcal

cukier puder

3

117

łyżki

kcal

cukier puder

250

970

gramów

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

czekolada

0

??

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

kakao instant

17

969

łyżek

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

520

250

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

280

972

gramów

kcal

olej słonecznikowy

80

720

mililitrów

kcal

powidło morelowe

200

390

gramów

kcal

proszek do pieczenia

8

6

gramów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier waniliowy 10 gramów  cukier kryształ 180 gramów  olej słonecznikowy 80 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 120 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 280 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  kakao instant 5 łyżek

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy, olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczalnym kakao. Na koniec dodajemy osobno ubitą pianę z białek i całość ostrożnie mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek...

2. 

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy przez około 20 minut.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i...

3. 

powidło morelowe 200 gramów

Upieczone ciasto odstawiamy, aby troszkę wystygło a następnie smarujemy je kwaśniejszym dżemem.

Upieczone ciasto odstawiamy, aby troszkę...

4. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  masło 250 gramów  kakao instant 12 łyżek  cukier puder 3 łyżki

1/4 mleka odlewamy do osobnej miski, a resztę zagotowujemy. Do oddzielonej ćwiartki dodajemy budyń, żółtka z jajek, a następnie porządnie mieszamy i mieszając wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy, aby wystygł. Gdy już będzie chłodny, dodajemy do niego miękkie masło z cukrem i rozpuszczalnym kakao. Następnie ubijamy gładki krem.

1/4 mleka odlewamy do osobnej miski, a resztę...

5. 

Kremem równomiernie rozsmarowujemy na upieczone ciasto.

Kremem równomiernie rozsmarowujemy na upieczone...

6. Przygotowanie piany z białek

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 250 gramów

Nad parą ubijamy gęsta pianę z białek z cukrem.

Nad parą ubijamy gęsta pianę z białek z...

7. 

Pianą z białek ozdabiamy powierzchnię ciasta.

Pianą z białek ozdabiamy powierzchnię ciasta....

8. 

czekolada

Posypujemy czekoladowymi wiórkami.

Posypujemy czekoladowymi wiórkami....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się