swiatwemnie.pl

Mleczna zupa z soczewicy

     

Klasyczna mleczna zupa z soczewicy z ziemniakami. Zupę uwielbiają nie tylko dorośli, którzy mogą do smaku dodać sobie do niej octu, ale i dzieci. Przy przygotowywaniu zupy dla tych najmniejszych zupę gotujemy bez soli.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

kminek mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło30gramów
mleko tłuste 3,5%800mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
soczewica sterylizowana500gramów
sól1łyżeczka
woda750mililitrów
ziemniaki250gramów

1. 

ziemniaki 250 gramów  woda 750 mililitrów  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Obrane, umyte ziemniaki kroimy na małe kostki i gotujemy w wodzie. Dodajemy sól i kminek.

2. 

soczewica sterylizowana 500 gramów

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy soczewicę konserwową bez zalewy. Jeśli gotujemy zupę z suszonej soczewicy musimy ją najpierw ugotować w osobnym garnku do miękkości.

3. 

mleko tłuste 3,5% 800 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy zasmażkę. Potem garnek stawiamy z powrotem na ogień i zupę krótko gotujemy.

4. 

masło 30 gramów

Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

5. 

Zupę podajemy ozdobioną świeżą natką pietruszki. Smaczna jest z chlebem posmarowanym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się