Awase Dashi
![Awase Dashi](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001647/img_pl_4x3/awase-dashi_00180.jpg)
Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.
przepis,fotoprzepis,katsuobushi,wodorosty Kombu,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Kuchnia japońska
Przepis
1.
wodorosty Kombu 20 gramów
Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8533.jpg)
2.
Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8538.jpg)
3.
woda 1 litr
Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8541.jpg)
4.
Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8557.jpg)
5.
Garnek odstawiamy z ognia, odstawiamy by trochę ostygły i wyciągamy kawałki wodorostów z wywaru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8569.jpg)
6.
katsuobushi 30 gramów
Do wywaru dodajemy płatki z tuńczyka bonito i razem doprowadzamy do wrzenia na 30 sekund.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8570.jpg)
7.
Wywar przecedzamy a z płatków wyciskamy wszystek sok.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001647/small/IMG_8588.jpg)
Smacznego!