Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.
przepis,fotoprzepis,katsuobushi,wodorosty Kombu,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Kuchnia japońska
Przepis
1.
wodorosty Kombu 20 gramów
Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.

2.
Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.

3.
woda 1 litr
Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.

4.
Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.

5.
Garnek odstawiamy z ognia, odstawiamy by trochę ostygły i wyciągamy kawałki wodorostów z wywaru.

6.
katsuobushi 30 gramów
Do wywaru dodajemy płatki z tuńczyka bonito i razem doprowadzamy do wrzenia na 30 sekund.

7.
Wywar przecedzamy a z płatków wyciskamy wszystek sok.

Smacznego!