PRZEPISY

Awase Dashi

Awase Dashi

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

przepis,fotoprzepis,katsuobushi,wodorosty Kombu,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Zupy mięsne

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

katsuobushi

30

107

gramów

kcal

woda

1

0

litr

kcal

wodorosty Kombu

20

36

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

wodorosty Kombu 20 gramów

Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.

Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na...

2. 

Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.

Płaty wodorostów w poprzek przecinamy...

3. 

woda 1 litr

Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.

Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy...

4. 

Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.

Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na...

5. 

Garnek odstawiamy z ognia, odstawiamy by trochę ostygły i wyciągamy kawałki wodorostów z wywaru.

Garnek odstawiamy z ognia, odstawiamy by trochę...

6. 

katsuobushi 30 gramów

Do wywaru dodajemy płatki z tuńczyka bonito i razem doprowadzamy do wrzenia na 30 sekund.

Do wywaru dodajemy płatki z tuńczyka bonito i...

7. 

Wywar przecedzamy a z płatków wyciskamy wszystek sok.

Wywar przecedzamy a z płatków wyciskamy wszystek...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się