PRZEPISY

Awase Dashi

Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

przepis,fotoprzepis,katsuobushi,wodorosty Kombu,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

katsuobushi30gramów
woda1litr
wodorosty Kombu20gramów

 

Przepis

1. 

wodorosty Kombu 20 gramów

Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.

2. 

Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.

3. 

woda 1 litr

Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.

4. 

Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.

5. 

Garnek odstawiamy z ognia, odstawiamy by trochę ostygły i wyciągamy kawałki wodorostów z wywaru.

6. 

katsuobushi 30 gramów

Do wywaru dodajemy płatki z tuńczyka bonito i razem doprowadzamy do wrzenia na 30 sekund.

7. 

Wywar przecedzamy a z płatków wyciskamy wszystek sok.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie