PRZEPISY

Kombu Dashi

Kombu Dashi

Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.

przepis,fotoprzepis,wodorosty Kombu,Zupy jarzynowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia japońska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy jarzynowe

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

4 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

woda1litr
wodorosty Kombu20gramów

 

Przepis

1. 

wodorosty Kombu 20 gramów

Płaty morskich wodorostów kombu oczyszczamy na sucho od ewentualnie białego nalotu.

2. 

Płaty wodorostów w poprzek przecinamy nożyczkami w kilku miejscach, aby się podczas ich przetwarzania uwolniło więcej smaków.

3. 

woda 1 litr

Wodorosty Kombu wkładamy do garnka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy namoczone na 3 godziny.

4. 

Garnek z wodorostami i wodą stawiamy na gazie, na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia. Jeśli na wierzchu zrobi się piana, usuwamy ją łyżeczką. Uwaga, woda nie może się gotować, inaczej bulion będzie gorzki.

5. 

Gotowy bulion przecedzamy przez papierową kuchenną serwetkę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się