Duszone warzywa z kokosem i borówkami

Interesujące w smaku, przyrządzone na słodko warzywa idealne jako dodatek do wielu dań. Warto spróbować takie danie zaoferować dzieciom, które nie przepadają za warzywami.
przepis,fotoprzepis,marchew,kalarepa,cukinia,suszone borówki brusznice,Dodatki warzywne,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
289 g
Energia porcji
211 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukinia | 200 36 | gramów kcal | |
groszek | 100 76 | gramów kcal | |
kalarepa | 200 58 | gramów kcal | |
marchew | 350 158 | gramów kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
plastry suszonego kokosa (chipsy kokosowe) | 25 165 | gramów kcal | |
suszone borówki brusznice | 25 63 | gramów kcal | |
woda | 5 0 | łyżek kcal |
Przepis
1.
marchew 350 gramów • kalarepa 200 gramów • cukinia 200 gramów • cebula 150 gramów
Warzywa obieramy i czyścimy. Cebulę kroimy na drobno. Kalarepę oraz marchewkę trzemy na cienkie plasterki. Cukinię kroimy na małe kostki.


3.
suszone borówki brusznice 25 gramów • woda 3 łyżki
Dodajemy marchew, kalarepę, borówki oraz wodę. Mieszamy i pod pokrywką dusimy przez 8 minut od czasu do czasu mieszając.

4.
groszek 100 gramów • plastry suszonego kokosa (chipsy kokosowe) 25 gramów • woda 2 łyżki
Dodajemy cukinię, dosypujemy świeży lub mrożony groszek oraz chipsy kokosowe. Mieszamy wszystko, dolewamy wodę i dalej dusimy 8 minut.

Smacznego!