swiatwemnie.pl

Mascarpone kremowe ciasto

Naprawdę doskonałe ciasto z ulubionego mascarpone w delikatnym puszystym kakaowym biszkopcie.Jest tak prosty,że podczas jego przygotowania naprawdę nie można nic popsuć i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik,wystarczy trzymać się przepisu :)

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 9 sztuk  cukier puder 150 g  kakao proszek 35 g  woda 75 ml

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem. Dolewamy wodę i mieszamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 190 g  proszek do pieczenia 10 g

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 9 sztuk  sól

Z białek ubijamy gęstą pianę ze szczyptą soli.

4. 

Mąkę dodajemy do żółtek ...

5. 

... i dodajemy pianę z białek.

6. 

Ciasto dzielimy na 2 i 1 trzecią. Dwie trzecie ciasta wylewamy na większą blachę (32x44cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Jedną trzecią wylewamy na pół blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 180°C, stopniowo obydwie blachy. Odstawiamy do ostudzenia. Duży płat po upieczeniu przekrawamy na połowę.

9. 

mascarpone 500 g  twaróg mielony 250 g  cukier puder 125 g

Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

11. 

Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone.

12. 

cukier puder

Na desce kładziemy papier do pieczenia i posypujemy go delikatnie cukrem pudrem. Kładziemy korpus z połowy blachy. Na korpusie warstwujemy jedną trzecią mascarpone kremu.

13. 

Kładziemy połowę z dużego korpusu i ponownie rozsmarowujemy drugą część kremu.

14. 

Kładziemy ostatni płat i smarujemy ostatnią częścią kremu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 12 godzin.

15. 

Na drugi dzień ciasto kroimy na dowolne porcje.

16. 

czekolada do gotowania 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę ze śmietaną.

17. 

Czekoladą ozdabiamy pokrojone porcje i jeszcze na chwilę wkładamy do stężenia do lodówki. Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się