PRZEPISY

Sernik z borówkową bitą śmietaną

Sernik z borówkową bitą śmietaną

Przepis na przygotowanie znanego sernika udoskonalonego owocową bitą śmietaną. Sernik przygotowany jest w małej tortowej formie o średnicy 20 cm, dlatego dla większej ilości osób polecamy upiec go w większej formie i podwoić ilość składników.

przepis,fotoprzepis,mascarpone,sok z kompotu,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
budyń waniliowy w proszku1łyżka
cukier kryształ90gramów
cukier kryształ2łyżki
cukier waniliowy24gramów
herbatniki maślane150gramów
jajka kurze1sztuka
jasna żelatyna do tortów - proszek6gramów
mascarpone250gramów
masło75gramów
sok z kompotu150mililitrów
sól-
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu100gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie spodu

herbatniki maślane 150 gramów  masło 75 gramów

Herbatniki rozkruszamy w kuchennym robocie albo za pomocą kuchennego wałka. Mieszamy z miękkim masłem. Wyrabiamy jednolitą masę, którą ugniatamy na dno formy wysmarowanej masłem (średnica około 20cm).

2. Przygotowanie nadzienia

jajka kurze 1 sztuka  mascarpone 250 gramów  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 100 gramów  cukier waniliowy 24 gramów  cukier kryształ 90 gramów  sól  budyń waniliowy w proszku 1 łyżka

Do większej miski rozbijamy jajka, dajemy ser mascarpone, twaróg, cukier, szczyptę soli i budyń. Mieszamy.

3. 

Nadzienie wlewamy do formy na herbatnikowy spód.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut na największym stopniu, potem obniżamy temperaturę do minimum i dopiekamy 50 - 60 minut. Po dopieczeniu sernik w środku będzie się wydawał półpłynny, ale po ostudzeniu stężeje. Zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej a potem wkładamy do lodówki.

5. 

sok z kompotu 150 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki  jasna żelatyna do tortów - proszek 6 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 gramów

Do garnka wlewamy sok z ulubionego kompotu, my użyliśmy borówkowy sok, dodajemy żelatynę, cukier i minutę gotujemy, potem odstawiamy i ciągle mieszając lekko ostudzamy. Średnio ostudzony ostrożnie dodajemy do ubitej śmietany.

6. 

Owocową bitą śmietanę rozsmarowujemy na upieczonym i wystudzonym serniku.

7. 

biała czekolada

Wierzch posypujemy startą białą czekoladą i wkładamy do lodówki. Dobrze ostudzone ciasto możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie