Czekoladowo bananowe kostki bez pieczenia

Z tym przepisem dość łatwo bez pieczenia przygotujecie sobie fantastyczny deser z kremem z mascarpone, twarogiem i śmietaną.
przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,mrożone maliny,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
129 g
Energia porcji
338 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
banan | 4 342 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier puder | 2 78 | łyżki kcal | |
cukier waniliowy | 24 87 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 350 1754 | gramów kcal | |
długie biszkopty | 100 382 | gramów kcal | |
mascarpone | 500 1935 | gramów kcal | |
mrożone maliny | 500 250 | gramów kcal | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 425 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 1244 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 140 | łyżki kcal |
Przepis
1.
mrożone maliny 500 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Maliny wkładamy z cukrem do mniejszego garnka. Gotujemy, aby odparzyło się jak najwięcej wody i zostawiamy troszeczkę wystygnąć.


3.
Na biszkopty równomiernie wylewamy przygotowany sos malinowy i rozcieramy. Maliny zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.

4.
czekolada do gotowania 300 gramów
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia.

5.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 2 łyżki • mascarpone 500 gramów • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów
V misce ubijamy śmietanę, cukier, mascarpone i twaróg. Potem ciągle mieszając stopniowo dodajemy ostygniętą roztopioną czekoladę. Powstanie w ten sposób gładki czekoladowy krem.

6.
banan 4 sztuki
Połowę kremu nanosimy na biszkopty z malinami. Na wierzch układamy banany pokrojone na kółeczka.

7.
Następnie warstwujemy także drugą część kremu, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.

8.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietaną i w ten sposób przygotowaną polewą zdobimy wierzch deseru. Wkładamy ponownie do lodówki minimalnie na dwie godziny.

Smacznego!