swiatwemnie.pl

Czekoladowo bananowe kostki bez pieczenia

Z tym przepisem dość łatwo bez pieczenia przygotujecie sobie fantastyczny deser z kremem z mascarpone, twarogiem i śmietaną.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mrożone maliny 500 g  cukier kryształ 2 łyżki

Maliny wkładamy z cukrem do mniejszego garnka. Gotujemy, aby odparzyło się jak najwięcej wody i zostawiamy troszeczkę wystygnąć.

2. 

długie biszkopty 100 g

Na dno wysokiej blachy układamy długie biszkopty.

3. 

Na biszkopty równomiernie wylewamy przygotowany sos malinowy i rozcieramy. Maliny zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.

4. 

czekolada do gotowania 300 g

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia.

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  cukier waniliowy 24 g  cukier puder 2 łyżki  mascarpone 500 g  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 g

V misce ubijamy śmietanę, cukier, mascarpone i twaróg. Potem ciągle mieszając stopniowo dodajemy ostygniętą roztopioną czekoladę. Powstanie w ten sposób gładki czekoladowy krem.

6. 

banan 4 sztuki

Połowę kremu nanosimy na biszkopty z malinami. Na wierzch układamy banany pokrojone na kółeczka.

7. 

Następnie warstwujemy także drugą część kremu, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.

8. 

czekolada do gotowania 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietaną i w ten sposób przygotowaną polewą zdobimy wierzch deseru. Wkładamy ponownie do lodówki minimalnie na dwie godziny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się