Czekoladowo bananowe kostki bez pieczenia
Z tym przepisem dość łatwo bez pieczenia przygotujecie sobie fantastyczny deser z kremem z mascarpone, twarogiem i śmietaną.
przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,czekolada do gotowania,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,mrożone maliny,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
banan | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
czekolada do gotowania | 350 | gramów | |
długie biszkopty | 100 | gramów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
mrożone maliny | 500 | gramów | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 3 | łyżki |
Przepis
1.
mrożone maliny 500 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Maliny wkładamy z cukrem do mniejszego garnka. Gotujemy, aby odparzyło się jak najwięcej wody i zostawiamy troszeczkę wystygnąć.
3.
Na biszkopty równomiernie wylewamy przygotowany sos malinowy i rozcieramy. Maliny zostawiamy do zupełnego wystygnięcia.
4.
czekolada do gotowania 300 gramów
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystygnięcia.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • cukier waniliowy 24 gramów • cukier puder 2 łyżki • mascarpone 500 gramów • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów
V misce ubijamy śmietanę, cukier, mascarpone i twaróg. Potem ciągle mieszając stopniowo dodajemy ostygniętą roztopioną czekoladę. Powstanie w ten sposób gładki czekoladowy krem.
6.
banan 4 sztuki
Połowę kremu nanosimy na biszkopty z malinami. Na wierzch układamy banany pokrojone na kółeczka.
7.
Następnie warstwujemy także drugą część kremu, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
8.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę ze śmietaną i w ten sposób przygotowaną polewą zdobimy wierzch deseru. Wkładamy ponownie do lodówki minimalnie na dwie godziny.
Smacznego!