PRZEPISY

Bananowa kremówka

Bananowa kremówka

Ulubiona klasyczna kremówka tak troszkę inaczej.

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

banan400gramów
budyń waniliowy w proszku80gramów
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ60gramów
czekolada-
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
woda50mililitrów
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żelatyna spożywcza10gramów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 400 gramów

Ciasto francuskie przekrawamy na połowę. Z każdej połówki stopniowo rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy płat o rozmiarze 42x32 cm i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia płaty pieczemy. Pierwszy płat z blachy wyciągamy i kroimy go na 12 kwadratów. Drugi upieczony płat zostawiamy na blasze.

2. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń.

3. 

banan 400 gramów

Banany obieramy i miksujemy blenderem.

4. 

Rozmiksowane banany dodajemy do budyniu.

5. 

żelatyna spożywcza 10 gramów  woda 50 mililitrów

W garnuszku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Do żelatyny dajemy łyżeczkę budyniowo-bananowego kremu, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do garnka z kremem. Mieszamy i krem równomiernie rozsmarowujemy na przygotowanym płacie na blasze. Odstawiamy by dobrze ostygło.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Śmietany do ubijania na gęsto ubijamy razem ze śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie.

7. 

czekolada

Na wierzch układamy przygotowane kwadraty z pierwszego płatu ciasta i ozdabiamy je strzykawką z roztopioną czekoladą.

8. 

Ciasto wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki, potem je według kwadratów kroimy i serwujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się