PRZEPISY

Amerykańska kostka

Amerykańska kostka

Sprawdzony przepis na doskonałe amerykańskie kostki z bitą śmietaną i z delikatnym czekoladowym kremem na słodziutkim orzechowym spodzie. Coś dodać? Po prostu Mniaaam :)

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada 70%,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
bułka tarta180gramów
cukier puder180gramów
czekolada 70%80gramów
masło-
mąka luksusowa pszenna T550-
orzechy włoskie150gramów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. Orzechowy spód

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 120 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem aż do piany.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

orzechy włoskie 150 gramów  bułka tarta 180 gramów

Orzechy mielimy i stopniowo je dodajemy do żółtek razem z drobną bułką tartą.

4. 

Na koniec do ciasta wmieszamy lekko pianę z białek.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Mniejszą brytfannę natłuszczamy, posypujemy mąką i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku i zostawiamy do wystygnięcia.

6. Bita śmietana

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fix i rozcieramy na spodzie.

7. Czekoladowy krem

czekolada 70% 80 gramów  białko jajka 2 sztuki  cukier puder 60 gramów

Czekoladę zmiękczamy nad parą. Z białek i cukru ubijamy gęstą pianę i ubijamy do niej czekoladę.

8. 

Krem nanosimy na pianę ...

9. 

... i rozcieramy. Ciasto zostawiamy kilka godzin w lodówce. Przed podaniem kroimy na kostki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie