PRZEPISY

Kawowe ciasto

Kawowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Delikatny kakaowy spód, kawowy krem i bita śmietana.

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,budyń karmelowy - proszek,śmietana do ubijania (30-33%),kawa ziarnista mielona,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Masa porcji

113 g

Energia porcji

317 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń karmelowy - proszek

60

213

gramów

kcal

cukier kryształ

140

563

gramów

kcal

cukier puder

90

350

gramów

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

kawa rozpuszczalna

1

43

łyżka

kcal

kawa ziarnista mielona

1

45

łyżka

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

500

240

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

100

356

gramów

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

10

8

gramów

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

5

18

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptowego ciasta

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 140 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 50 mililitrów  kakao proszek 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  białko jajka 4 sztuki  kawa ziarnista mielona 1 łyżka

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę, stopniowo dodajemy olej, ciepłą wodę, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę, stopniowo...

2. Pieczenie

Ciasto wylewamy na blachę (około 30x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na 170°C.

Ciasto wylewamy na blachę (około 30x25 cm)...

3. Przygotowanie kawowego kremu

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 60 gramów  kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Najpierw gotujemy budyń: do miski odlewamy troszkę mleka (resztę dajemy gotować), mieszamy w nim karmelowy budyń w proszku i kawę rozpuszczalną. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy na gęsto. Często mieszając wystudzamy.

Najpierw gotujemy budyń: do miski odlewamy...

4. 

masło 200 gramów  cukier puder 90 gramów

Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do miękkiego masła, dodajemy cukier i ubijamy na gładki krem.

Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do miękkiego...

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  śmietan-fix 5 gramów

Śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fix ubijamy mikserem elektrycznym na gęsto.

Śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fix...

6. Nadziewanie i zdobienie

Na wystudzony spód nanosimy kawowy krem i wyrównujemy.

Na wystudzony spód nanosimy kawowy krem i...

7. 

Na krem smarujemy bitą śmietanę z pomocą widelca i robimy ozdobne rysy. Posypujemy kakaem, kawą albo startą czekoladą. Ciasto dobrze schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy.

Na krem smarujemy bitą śmietanę z pomocą...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się