Kawowe ciasto

Delikatny kakaowy spód, kawowy krem i bita śmietana.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,budyń karmelowy - proszek,śmietana do ubijania (30-33%),kawa ziarnista mielona,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
113 g
Energia porcji
317 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń karmelowy - proszek | 60 213 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 140 563 | gramów kcal | |
cukier puder | 90 350 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
kawa rozpuszczalna | 1 43 | łyżka kcal | |
kawa ziarnista mielona | 1 45 | łyżka kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 10 8 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 5 18 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie biszkoptowego ciasta
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 140 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • woda 50 mililitrów • kakao proszek 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • białko jajka 4 sztuki • kawa ziarnista mielona 1 łyżka
Żółtka ubijamy z cukrem na pianę, stopniowo dodajemy olej, ciepłą wodę, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.

2. Pieczenie
Ciasto wylewamy na blachę (około 30x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na 170°C.

3. Przygotowanie kawowego kremu
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • budyń karmelowy - proszek 60 gramów • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Najpierw gotujemy budyń: do miski odlewamy troszkę mleka (resztę dajemy gotować), mieszamy w nim karmelowy budyń w proszku i kawę rozpuszczalną. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy na gęsto. Często mieszając wystudzamy.

4.
masło 200 gramów • cukier puder 90 gramów
Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do miękkiego masła, dodajemy cukier i ubijamy na gładki krem.

5. Przygotowanie bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 10 gramów • śmietan-fix 5 gramów
Śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fix ubijamy mikserem elektrycznym na gęsto.

6. Nadziewanie i zdobienie
Na wystudzony spód nanosimy kawowy krem i wyrównujemy.

7.
Na krem smarujemy bitą śmietanę z pomocą widelca i robimy ozdobne rysy. Posypujemy kakaem, kawą albo startą czekoladą. Ciasto dobrze schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!