swiatwemnie.pl

Kawowe ciasto

Delikatny kakaowy spód, kawowy krem i bita śmietana.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie biszkoptowego ciasta

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 140 g  olej słonecznikowy 2 łyżki  woda 50 ml  kakao proszek 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  proszek do pieczenia 10 g  białko jajka 4 sztuki  kawa ziarnista mielona 1 łyżka

Żółtka ubijamy z cukrem na pianę, stopniowo dodajemy olej, ciepłą wodę, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Przygotowanie biszkoptowego ciasta

2. Pieczenie

Ciasto wylewamy na blachę (około 30x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na 170°C.

Pieczenie

3. Przygotowanie kawowego kremu

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  budyń karmelowy - proszek 60 g  kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Najpierw gotujemy budyń: do miski odlewamy troszkę mleka (resztę dajemy gotować), mieszamy w nim karmelowy budyń w proszku i kawę rozpuszczalną. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy na gęsto. Często mieszając wystudzamy.

Przygotowanie kawowego kremu

4. 

masło 200 g  cukier puder 90 g

Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do miękkiego masła, dodajemy cukier i ubijamy na gładki krem.

5. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  cukier waniliowy 10 g  śmietan-fix 5 g

Śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan-fix ubijamy mikserem elektrycznym na gęsto.

Przygotowanie bitej śmietany

6. Nadziewanie i zdobienie

Na wystudzony spód nanosimy kawowy krem i wyrównujemy.

Nadziewanie i zdobienie

7. 

Na krem smarujemy bitą śmietanę z pomocą widelca i robimy ozdobne rysy. Posypujemy kakaem, kawą albo startą czekoladą. Ciasto dobrze schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy.

 

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się