swiatwemnie.pl

Makrela w jogurcie

    

Smaczna i zdrowa ryba w jogurtowej marynacie. Podajemy z ryżem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

biały jogurt450mililitrów
cebula300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
imbir mielony1łyżeczka
kminek mielony1łyżeczka
makrela1200gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
papryczka pepperoni2sztuki
sól1łyżeczka

1. Makrele

makrela 1200 gramów

Mrożone makrele zostawiamy do częściowego rozmrożenia i odkrawamy z nich górne i dolne płetwy oraz głowę. Nacinamy brzuszek i wyciągamy wnętrzności. Dopóki ryby są częściowo rozmrożone łatwiej jest odkrajać płetwy. Następnie makrele zostawiamy do całkowitego rozmrożenia.

Makrele

2. Marynata

cebula 150 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Dodajemy sól, pieprz, kminek i imbir. Dobrze miksujemy.

Marynata

3. 

papryczka pepperoni 2 sztuki  biały jogurt 450 mililitrów

Papryczki siekamy na drobno i mieszamy je z jogurtem.

4. 

Rozmrożone makrele myjemy i nacieramy mieszanką z cebulą i przyprawami.

5. 

Następnie nacieramy je jogurtem z papryczkami i marynujemy przez 1 godzinę w chłodzie.

6. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów  cebula 150 gramów

Cebulę smażymy na oleju, dodajemy makrele z całą marynatą i dusimy do miękkości (około 30 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się