swiatwemnie.pl

Makrela w jogurcie

     

Smaczna i zdrowa ryba w jogurtowej marynacie. Podajemy z ryżem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Biały jogurt450mililitrów
Cebula300gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Imbir mielony1łyżeczka
Kminek mielony1łyżeczka
Makrela1200gramów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Papryczka pepperoni2sztuki
Sól1łyżeczka

1. Makrele

makrela 1200 g

Mrożone makrele zostawiamy do częściowego rozmrożenia i odkrawamy z nich górne i dolne płetwy oraz głowę. Nacinamy brzuszek i wyciągamy wnętrzności. Dopóki ryby są częściowo rozmrożone łatwiej jest odkrajać płetwy. Następnie makrele zostawiamy do całkowitego rozmrożenia.

Makrele

2. Marynata

cebula 150 g  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Dodajemy sól, pieprz, kminek i imbir. Dobrze miksujemy.

Marynata

3. 

papryczka pepperoni 2 sztuki  biały jogurt 450 ml

Papryczki siekamy na drobno i mieszamy je z jogurtem.

4. 

Rozmrożone makrele myjemy i nacieramy mieszanką z cebulą i przyprawami.

5. 

Następnie nacieramy je jogurtem z papryczkami i marynujemy przez 1 godzinę w chłodzie.

6. 

olej słonecznikowy 50 ml  cebula 150 g

Cebulę smażymy na oleju, dodajemy makrele z całą marynatą i dusimy do miękkości (około 30 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się