swiatwemnie.pl

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

    

Prosty przepis na przygotowanie smacznej sałatki, której podstawą jest raczej nie tradycyjny składnik - ryż.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

ryż  olej słonecznikowy 1 łyżka  zielona mrożona fasolka szparagowa 200 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Ryż smażymy (1/2 szklanki) około 5 minut na odrobinie oleju, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zieloną fasolkę gotujemy w słonej wodzie 10 minut. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

2. 

sól  czarny pieprz mielony  tuńczyk w oleju roślinnym 140 gramów  cebula ½ sztuki  pomidory 2 sztuki

Podczas gdy nam się gotują składniki, kroimy cebulę i pomidory na kółeczka albo w ósemki, rozdrabniamy mięso tuńczyka. Po ugotowaniu jajka rozkrawamy, zlewamy fasolę i płuczemy ją w zimnej wodzie. Wszystkie składniki według smaku solimy i pieprzymy.

3. Dressing

sok z cytryny ½ sztuki  biały jogurt 100 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżka

Polewamy prostym dressingiem który zawiera sok z cytryny, jogurt i cukier. Mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się