swiatwemnie.pl

Selerowa-porowa zupa z jogurtem

     

Gęsta kremowa zupa pełna zdrowych warzyw. Podajemy bogato polaną dyniowym olejem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Biały jogurt500gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Marchew200gramów
Mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Oliwa20mililitrów
Por600gramów
Seler300gramów
Skrobia kukurydziana20gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Woda1000mililitrów

1. 

seler 300 g  marchew 200 g

Seler i marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grube paseczki.

2. 

oliwa 20 ml  sól 1 łyżeczka  woda 500 ml

W garnku na oleju smażymy warzywa. Podlewamy wodą, solimy i 10 minut dusimy.

3. 

por 600 g  woda 500 ml

Dodajemy obrany, umyty i pokrojony por. Dolewamy wody, mieszamy i wszystko razem gotujemy kolejnych 10 minut pod pokrywką.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml

Ugotowane warzywa na drobno miksujemy i wlewamy mleko.

5. 

biały jogurt 500 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  skrobia kukurydziana 20 g

W jogurcie z mlekiem mieszamy skrobię kukurydzianą. Do zawiesiny dodajemy 2 chochelki zupy i dobrze mieszamy.

6. 

Następnie wlewamy zawiesinę do zupy w garnku, mieszamy i zagotowujemy.

7. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  sól

Na koniec zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Według smaku możemy dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się