swiatwemnie.pl

Selerowa-porowa zupa z jogurtem

    

Gęsta kremowa zupa pełna zdrowych warzyw. Podajemy bogato polaną dyniowym olejem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

biały jogurt500gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
marchew200gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
oliwa20mililitrów
por600gramów
seler300gramów
skrobia kukurydziana20gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda1000mililitrów

1. 

seler 300 gramów  marchew 200 gramów

Seler i marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grube paseczki.

2. 

oliwa 20 mililitrów  sól 1 łyżeczka  woda 500 mililitrów

W garnku na oleju smażymy warzywa. Podlewamy wodą, solimy i 10 minut dusimy.

3. 

por 600 gramów  woda 500 mililitrów

Dodajemy obrany, umyty i pokrojony por. Dolewamy wody, mieszamy i wszystko razem gotujemy kolejnych 10 minut pod pokrywką.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów

Ugotowane warzywa na drobno miksujemy i wlewamy mleko.

5. 

biały jogurt 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  skrobia kukurydziana 20 gramów

W jogurcie z mlekiem mieszamy skrobię kukurydzianą. Do zawiesiny dodajemy 2 chochelki zupy i dobrze mieszamy.

6. 

Następnie wlewamy zawiesinę do zupy w garnku, mieszamy i zagotowujemy.

7. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  sól

Na koniec zupę doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Według smaku możemy dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się