swiatwemnie.pl

Flądra na warzywach

    

Pichcił

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

czarny pieprz mielony-
flądra1sztuka
masło2łyżki
ocet jabłkowy20mililitrów
ogórek sałatkowy½sztuki
oliwa40mililitrów
pomidory200gramów
por150gramów
przyprawa do ryb-
sok z cytryny-
sól-

1. 

flądra 1 sztuka

Flądrę myjemy i osuszamy. Kontrolujemy czy nie ma wnętrzności (ciemna część ryby).

2. Przygotowanie warzyw

ogórek sałatkowy ½ sztuki  por 150 gramów  pomidory 200 gramów  sól  czarny pieprz mielony  oliwa 20 mililitrów  ocet jabłkowy 20 mililitrów

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy na drobno pokrojony por. Dodajemy obranego i na mniejsze kawałki pokrojonego ogórka. Solimy, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i podlewamy octem. Dusimy 15 minut do miękkości. Dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone pomidory i warzywa odstawiamy z ognia.

Przygotowanie warzyw

3. Smażenie flądry

oliwa 20 mililitrów  masło 2 łyżki  przyprawa do ryb

Flądrę solimy, wkładamy ją do rozgrzanego oleju z masłem. Jeśli się nam cała flądra na patelnię nie zmieści, możemy jej usunąć głowę. Smażymy przez 5 minut z każdej strony. Doprawiamy przyprawą do ryb.

4. Serwujemy

sok z cytryny

Rybę kładziemy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy warzywami.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się