Flądra na warzywach
przepis,fotoprzepis,flądra,Ryby,Bezglutenowe
Ryby
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
flądra | 1 | sztuka | |
masło | 2 | łyżki | |
ocet jabłkowy | 20 | mililitrów | |
ogórek sałatkowy | ½ | sztuki | |
oliwa | 40 | mililitrów | |
pomidory | 200 | gramów | |
por | 150 | gramów | |
przyprawa do ryb | - | ||
sok z cytryny | - | ||
sól | - |
Przepis
1.
flądra 1 sztuka
Flądrę myjemy i osuszamy. Kontrolujemy czy nie ma wnętrzności (ciemna część ryby).
2. Przygotowanie warzyw
ogórek sałatkowy ½ sztuki • por 150 gramów • pomidory 200 gramów • sól • czarny pieprz mielony • oliwa 20 mililitrów • ocet jabłkowy 20 mililitrów
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy na drobno pokrojony por. Dodajemy obranego i na mniejsze kawałki pokrojonego ogórka. Solimy, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i podlewamy octem. Dusimy 15 minut do miękkości. Dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone pomidory i warzywa odstawiamy z ognia.
3. Smażenie flądry
oliwa 20 mililitrów • masło 2 łyżki • przyprawa do ryb
Flądrę solimy, wkładamy ją do rozgrzanego oleju z masłem. Jeśli się nam cała flądra na patelnię nie zmieści, możemy jej usunąć głowę. Smażymy przez 5 minut z każdej strony. Doprawiamy przyprawą do ryb.
4. Serwujemy
Rybę kładziemy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy warzywami.
Smacznego!