Szkockie jajka
Świetnie smakujące kuliste kotleciki nadziewane całym jajkiem ugotowanym na twardo. Podobno bez nich nie może odbyć się żaden piknik na wyspach brytyjskich. Z pewnością polubi je każdy kto je spróbuje, a dobre są z chlebem, ziemniakami lub dodatkiem na gęsto. Zaleca się smażyć je w oleju, ale można je także upiec w piekarniku, przez co będą trochę mniej kaloryczne.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Wielkanoc,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | - | ||
cebula | 50 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
jajka kurze | 2 | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
olej rzepakowy | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 5 sztuk
Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.

2.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól i pieprz.

3.
cebula 50 gramów • czosnek 2 ząbki
Jeśli chcemy to możemy też dodać na drobno pokrojoną cebulę i obrany, przeciśnięty czosnek. Mieszamy.


5.
Mięsną masę dzielimy na 5 równych części, formujemy na kształt kulki a te następnie rozciągamy na placek. Na mięsie układamy jajka.

6.
Jajka obkładamy mięsem i formujemy do kuli.



9.
...i w bułce tartej. Warto ponownie kule obtoczyć w jajku i ponownie w bułce tartej. Dzięki temu lepiej trzymają kształt.

10.
Kule wkładamy do piekarnika z odrobiną oleju i skrapiamy delikatnie olejem. (Można je także usmażyć, zanurzone w większej ilości oleju, najlepiej we frytkownicy).

11.
Piekarnik zamykamy i przez 10-15 minut przypieczemy w temperaturze 200°C.

12.
Odkrywamy, kotleciki obtaczamy w sosie własnym i odkryte dopiekamy przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!