PRZEPISY

Szkockie jajka

Szkockie jajka

Świetnie smakujące kuliste kotleciki nadziewane całym jajkiem ugotowanym na twardo. Podobno bez nich nie może odbyć się żaden piknik na wyspach brytyjskich. Z pewnością polubi je każdy kto je spróbuje, a dobre są z chlebem, ziemniakami lub dodatkiem na gęsto. Zaleca się smażyć je w oleju, ale można je także upiec w piekarniku, przez co będą trochę mniej kaloryczne.

przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Wielkanoc,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
cebula50gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
jajka kurze5sztuk
jajka kurze2
mąka chlebowa pszenna T7500
olej rzepakowy-
sól1.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone500gramów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 5 sztuk

Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.

2. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do miski wkładamy mięso, dodajemy sól i pieprz.

3. 

cebula 50 gramów  czosnek 2 ząbki

Jeśli chcemy to możemy też dodać na drobno pokrojoną cebulę i obrany, przeciśnięty czosnek. Mieszamy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ugotowane jajka obtaczamy w mące.

5. 

Mięsną masę dzielimy na 5 równych części, formujemy na kształt kulki a te następnie rozciągamy na placek. Na mięsie układamy jajka.

6. 

Jajka obkładamy mięsem i formujemy do kuli.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Kuliste kotleciki obtaczamy w mące,...

8. 

jajka kurze 2  sól ½ łyżeczki

...w roztrzepanym jajku z solą...

9. 

bułka tarta

...i w bułce tartej. Warto ponownie kule obtoczyć w jajku i ponownie w bułce tartej. Dzięki temu lepiej trzymają kształt.

10. 

olej rzepakowy

Kule wkładamy do piekarnika z odrobiną oleju i skrapiamy delikatnie olejem. (Można je także usmażyć, zanurzone w większej ilości oleju, najlepiej we frytkownicy).

11. 

Piekarnik zamykamy i przez 10-15 minut przypieczemy w temperaturze 200°C.

12. 

Odkrywamy, kotleciki obtaczamy w sosie własnym i odkryte dopiekamy przez 25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się