swiatwemnie.pl

Placki cukiniowo - ziemniaczane

    

Smaczne lekkie placki z wysoką zawartością błonnika dzięki dodanym płatkom owsianym. Podajemy ze świeżą warzywną surówką i sosem tatarskim.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

cukinia½kilograma
czosnek3ząbki
jajka kurze2sztuki
kminek½łyżeczki
majeranek1łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T55050gramów
olej słonecznikowy-
płatki owsiane80gramów
sól1łyżeczka
ziemniaki½kilograma

1. Cukinia

cukinia ½ kilograma

Cukinię obieramy, myjemy i trzemy na grubo.

Cukinia

2. Ziemniaki

ziemniaki ½ kilograma  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy je do cukinii. Solimy i mieszamy.

Ziemniaki

3. 

jajka kurze 2 sztuki  majeranek 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czosnek 3 ząbki  mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  płatki owsiane 80 gramów

Dodajemy jajka, obrany i przeciśnięty czosnek, przyprawy, mąkę i płatki owsiane. Masę dobrze mieszamy. Jeśli cukinia i ziemniaki puściły dużo wody możemy dodać jeszcze trochę płatków owsianych tak, by masa była odpowiednio gęsta.

4. 

olej słonecznikowy

Za pomocą blendera masę delikatnie miksujemy.

5. 

Na patelni rozgrzewamy olej i placki smażymy na złoty kolor. Usmażone wybieramy tak, by olej z nich wyciekł z powrotem na patelnię i układamy je do naczynia wyłożonego papierowymi kuchennymi ręczniczkami aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się