Placki cukiniowo - ziemniaczane

Smaczne lekkie placki z wysoką zawartością błonnika dzięki dodanym płatkom owsianym. Podajemy ze świeżą warzywną surówką i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,cukinia,ziemniaki,płatki owsiane,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukinia | ½ 90 | kilograma kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
majeranek | 1 11 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 50 178 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
płatki owsiane | 80 293 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
ziemniaki | ½ 460 | kilograma kcal |
Przepis

2. Ziemniaki
ziemniaki ½ kilograma • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy je do cukinii. Solimy i mieszamy.

3.
jajka kurze 2 sztuki • majeranek 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • czosnek 3 ząbki • mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów • płatki owsiane 80 gramów
Dodajemy jajka, obrany i przeciśnięty czosnek, przyprawy, mąkę i płatki owsiane. Masę dobrze mieszamy. Jeśli cukinia i ziemniaki puściły dużo wody możemy dodać jeszcze trochę płatków owsianych tak, by masa była odpowiednio gęsta.


5.
Na patelni rozgrzewamy olej i placki smażymy na złoty kolor. Usmażone wybieramy tak, by olej z nich wyciekł z powrotem na patelnię i układamy je do naczynia wyłożonego papierowymi kuchennymi ręczniczkami aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!