swiatwemnie.pl

Placki cukiniowo - ziemniaczane

Smaczne lekkie placki z wysoką zawartością błonnika dzięki dodanym płatkom owsianym. Podajemy ze świeżą warzywną surówką i sosem tatarskim.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukinia½kilograma
Czosnek3ząbki
Jajka kurze2sztuki
Kminek½łyżeczki
Majeranek1łyżeczka
Mąka luksusowa pszenna t55050gramów
Olej słonecznikowyl
Płatki owsiane80gramów
Sól1łyżeczka
Ziemniaki½kilograma

1. Cukinia

cukinia ½ kg

Cukinię obieramy, myjemy i trzemy na grubo.

Cukinia

2. Ziemniaki

ziemniaki ½ kg  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy je do cukinii. Solimy i mieszamy.

Ziemniaki

3. 

jajka kurze 2 sztuki  majeranek 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  czosnek 3 ząbki  mąka luksusowa pszenna T550 50 g  płatki owsiane 80 g

Dodajemy jajka, obrany i przeciśnięty czosnek, przyprawy, mąkę i płatki owsiane. Masę dobrze mieszamy. Jeśli cukinia i ziemniaki puściły dużo wody możemy dodać jeszcze trochę płatków owsianych tak, by masa była odpowiednio gęsta.

4. 

olej słonecznikowy

Za pomocą blendera masę delikatnie miksujemy.

5. 

Na patelni rozgrzewamy olej i placki smażymy na złoty kolor. Usmażone wybieramy tak, by olej z nich wyciekł z powrotem na patelnię i układamy je do naczynia wyłożonego papierowymi kuchennymi ręczniczkami aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się