Kawalerskie placki ziemniaczane
Doskonałe chrupiące placki.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,czosnek,czosnek,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
czosnek | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
mąka tortowa pszenna T450 | 150 | gramów | |
nać pietruszki | 10 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1.5 | kilograma |
Przepis
1.
ziemniaki 1.5 kilograma • cebula 150 gramów • czosnek 3 ząbki
Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2.
jajka kurze 3 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek 1 łyżeczka • nać pietruszki 10 gramów
Do startych ziemniaków dodajemy cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz, kminek i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
4.
Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej i kładziemy na niego masę ziemniaczaną którą rozcieramy na kształt małego placuszka. Smażymy z obydwóch stron. Po usmażeniu placka kładziemy go na papierowy ręczniczek, aby wyciekł nadmiar tłuszczu.
5.
Placki podajemy z pokrojonym ząbkiem czosnku, którym możemy sobie placek potrzeć, abyśmy zyskali mocniejszy czosnkowy smak.
Smacznego!