swiatwemnie.pl

Kawalerskie placki ziemniaczane

    

Doskonałe chrupiące placki.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

 

 

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek3ząbki
czosnek-
jajka kurze3sztuki
kminek1łyżeczka
mąka tortowa pszenna T450150gramów
nać pietruszki10gramów
olej słonecznikowy-
sól1.5łyżeczki
ziemniaki1.5kilograma

1. 

ziemniaki 1.5 kilograma  cebula 150 gramów  czosnek 3 ząbki

Ziemniaki obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek 1 łyżeczka  nać pietruszki 10 gramów

Do startych ziemniaków dodajemy cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz, kminek i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 150 gramów

Na koniec dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.

4. 

olej słonecznikowy

Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej i kładziemy na niego masę ziemniaczaną którą rozcieramy na kształt małego placuszka. Smażymy z obydwóch stron. Po usmażeniu placka kładziemy go na papierowy ręczniczek, aby wyciekł nadmiar tłuszczu.

5. 

czosnek

Placki podajemy z pokrojonym ząbkiem czosnku, którym możemy sobie placek potrzeć, abyśmy zyskali mocniejszy czosnkowy smak.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się