Krupnik z warzywami
Gęsta zimowa zupa która rozgrzeje i nasyci. Kto nie może obyć się bez mięsa, bez problemu może sobie do niej dodać pokrojoną smażoną kiełbaskę :)
przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 3 | ząbki | |
kasza jęczmienna | 80 | gramów | |
marchew | 120 | gramów | |
masło | 40 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 15 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
pietruszka | 60 | gramów | |
seler | 60 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1.5 | litra | |
ziemniaki | 180 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 180 gramów • marchew 120 gramów • pietruszka 60 gramów • seler 60 gramów • czosnek 3 ząbki
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Czosnek kroimy na plasterki.
2.
masło 40 gramów • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
W garnku roztapiamy masło, smażymy na nim czosnek i chwilkę podgrzewamy pieprz.
4.
kasza jęczmienna 80 gramów
Kaszę przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia.
5.
Dodajemy ją do warzyw...
7.
olej słonecznikowy 1 łyżka • cebula 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mąkę, smażymy...
9.
Delikatną zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy.
Smacznego!