swiatwemnie.pl

Krupnik z warzywami

    

Gęsta zimowa zupa która rozgrzeje i nasyci. Kto nie może obyć się bez mięsa, bez problemu może sobie do niej dodać pokrojoną smażoną kiełbaskę :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cebula80gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
kasza jęczmienna80gramów
marchew120gramów
masło40gramów
mąka chlebowa pszenna T75015gramów
nać pietruszki-
olej słonecznikowy1łyżka
pietruszka60gramów
seler60gramów
sól1łyżeczka
woda1.5litra
ziemniaki180gramów

1. 

ziemniaki 180 gramów  marchew 120 gramów  pietruszka 60 gramów  seler 60 gramów  czosnek 3 ząbki

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Czosnek kroimy na plasterki.

2. 

masło 40 gramów  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

W garnku roztapiamy masło, smażymy na nim czosnek i chwilkę podgrzewamy pieprz.

3. 

sól 1 łyżeczka

Dodajemy warzywa, solimy i mieszamy.

4. 

kasza jęczmienna 80 gramów

Kaszę przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia.

5. 

Dodajemy ją do warzyw...

6. 

woda 1 litr

...i wlewamy gorącą wodę. Gotujemy 20 minut.

7. 

olej słonecznikowy 1 łyżka  cebula 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mąkę, smażymy...

8. 

woda ½ litra

...i zalewamy wodą. Rozgotowujemy.

9. 

Delikatną zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy.

10. 

nać pietruszki

Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się