swiatwemnie.pl

Krupnik z warzywami

     

Gęsta zimowa zupa która rozgrzeje i nasyci. Kto nie może obyć się bez mięsa, bez problemu może sobie do niej dodać pokrojoną smażoną kiełbaskę :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cebula80gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
kasza jęczmienna80gramów
marchew120gramów
masło40gramów
mąka chlebowa pszenna T75015gramów
nać pietruszki0
olej słonecznikowy1łyżka
pietruszka60gramów
seler60gramów
sól1łyżeczka
woda1.5litra
ziemniaki180gramów

1. 

ziemniaki 180 gramów  marchew 120 gramów  pietruszka 60 gramów  seler 60 gramów  czosnek 3 ząbki

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Czosnek kroimy na plasterki.

2. 

masło 40 gramów  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

W garnku roztapiamy masło, smażymy na nim czosnek i chwilkę podgrzewamy pieprz.

3. 

sól 1 łyżeczka

Dodajemy warzywa, solimy i mieszamy.

4. 

kasza jęczmienna 80 gramów

Kaszę przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i zostawiamy do odcieczenia.

5. 

Dodajemy ją do warzyw...

6. 

woda 1 litr

...i wlewamy gorącą wodę. Gotujemy 20 minut.

7. 

olej słonecznikowy 1 łyżka  cebula 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mąkę, smażymy...

8. 

woda ½ litra

...i zalewamy wodą. Rozgotowujemy.

9. 

Delikatną zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy.

10. 

nać pietruszki

Dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się