Zasmażana zupa jajeczna

Ulubiona szybka zupa dla dzieci. Według tradycji szczególnie odpowiednia dla matek karmiących, ponoć pomaga wytwarzać mleko. Tak czy inaczej, ważne że smakuje :)
przepis,fotoprzepis,kasza manna,kminek,jajka kurze,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kasza manna | 50 181 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1.2 0 | litra kcal |
Przepis
1.
woda 1.2 litra • masło 40 gramów • kasza manna 50 gramów
W czajniku, albo w garnku na kuchence gotujemy wodę. W drugim garnku roztapiamy masło, dodajemy kaszę manną i 3 minutki smażymy.

2.
sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki
Dosypujemy sól (dla dzieci nie solimy) i kminek, wymieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.

3.
Dolewamy wrzącą wodę i ciągle mieszając gotujemy 10 minut.

4.
jajka kurze 2 sztuki
W garnuszku widelcem mieszamy jajka i ciągle mieszając wlewamy je do zupy. Gotujemy do połączenia.

Smacznego!