Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami
Wymieniona ilość jest na przygotowanie dwóch większych blach jęczmiennej babki, dla około szesnastu głodomorów. Potrawa jest dość syta. Podajemy ciepłe.
przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kasza jęczmienna | 500 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 20 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
pieczarki | 250 | gramów | |
smalec | - | ||
suszone grzyby | 20 | gramów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra | |
wędzone mięso | 400 | gramów | |
ziemniaki | 1500 | gramów |
Przepis
1. Gotowanie kaszy jęczmiennej
kasza jęczmienna 500 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 1.5 litra
Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy. Takim sposobem ją kilka razy przepłukujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy sól, wodę i gotujemy ją do miękkości - około 25 minut. Podczas tego czasu kasza wsiąknie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Przygotowanie grzybów
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 20 mililitrów • pieczarki 250 gramów • suszone grzyby 20 gramów • woda
Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju (najlepiej na smalcu), dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i suszone leśne grzyby, które wcześniej ich chwilkę moczyliśmy. Podlewamy odrobiną wody i pod pokrywką dusimy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
3.
sól 2 łyżeczki • majeranek 2 łyżeczki • czosnek 5 ząbków • ziemniaki 1500 gramów
Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy grzyby, sól, majeranek, przeciśnięte ząbki czosnku, obrane i starte ziemniaki. Dobrze mieszamy, najlepiej ręką.
4.
wędzone mięso 400 gramów
Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki, dodajemy do jęczmiennej masy i ponownie mieszamy.
5.
Blachę polewamy olejem (najlepiej jest wysmarować ją smalcem) i równomiernie na niej rozkładamy masę. Pieczemy na jasno brązowy kolor w piekarniku na średnim stopniu około 60 minut.
Smacznego!