PRZEPISY

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Wymieniona ilość jest na przygotowanie dwóch większych blach jęczmiennej babki, dla około szesnastu głodomorów. Potrawa jest dość syta. Podajemy ciepłe.

przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
czosnek5ząbków
kasza jęczmienna500gramów
majeranek2łyżeczki
olej słonecznikowy20mililitrów
olej słonecznikowy-
pieczarki250gramów
smalec-
suszone grzyby20gramów
sól3łyżeczki
woda1.5litra
wędzone mięso400gramów
ziemniaki1500gramów

 

Przepis

1. Gotowanie kaszy jęczmiennej

kasza jęczmienna 500 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy. Takim sposobem ją kilka razy przepłukujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy sól, wodę i gotujemy ją do miękkości - około 25 minut. Podczas tego czasu kasza wsiąknie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy....

2. Przygotowanie grzybów

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  pieczarki 250 gramów  suszone grzyby 20 gramów  woda

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju (najlepiej na smalcu), dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i suszone leśne grzyby, które wcześniej ich chwilkę moczyliśmy. Podlewamy odrobiną wody i pod pokrywką dusimy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją...

3. 

sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków  ziemniaki 1500 gramów

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy grzyby, sól, majeranek, przeciśnięte ząbki czosnku, obrane i starte ziemniaki. Dobrze mieszamy, najlepiej ręką.

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski....

4. 

wędzone mięso 400 gramów

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki, dodajemy do jęczmiennej masy i ponownie mieszamy.

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki,...

5. 

olej słonecznikowy  smalec

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest wysmarować ją smalcem) i równomiernie na niej rozkładamy masę. Pieczemy na jasno brązowy kolor w piekarniku na średnim stopniu około 60 minut.

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się