PRZEPISY

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Wymieniona ilość jest na przygotowanie dwóch większych blach jęczmiennej babki, dla około szesnastu głodomorów. Potrawa jest dość syta. Podajemy ciepłe.

przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,ziemniaki,Wieprzowina,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

cebula

200

88

gramów

kcal

czosnek

5

27

ząbków

kcal

kasza jęczmienna

500

1750

gramów

kcal

majeranek

2

21

łyżeczki

kcal

olej słonecznikowy

20

180

mililitrów

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

pieczarki

250

40

gramów

kcal

smalec

0

??

kcal

suszone grzyby

20

25

gramów

kcal

sól

3

0

łyżeczki

kcal

woda

1.5

0

litra

kcal

wędzone mięso

400

1080

gramów

kcal

ziemniaki

1500

1380

gramów

kcal

 

Przepis

1. Gotowanie kaszy jęczmiennej

kasza jęczmienna 500 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy. Takim sposobem ją kilka razy przepłukujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy sól, wodę i gotujemy ją do miękkości - około 25 minut. Podczas tego czasu kasza wsiąknie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy....

2. Przygotowanie grzybów

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  pieczarki 250 gramów  suszone grzyby 20 gramów  woda

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju (najlepiej na smalcu), dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i suszone leśne grzyby, które wcześniej ich chwilkę moczyliśmy. Podlewamy odrobiną wody i pod pokrywką dusimy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją...

3. 

sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków  ziemniaki 1500 gramów

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy grzyby, sól, majeranek, przeciśnięte ząbki czosnku, obrane i starte ziemniaki. Dobrze mieszamy, najlepiej ręką.

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski....

4. 

wędzone mięso 400 gramów

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki, dodajemy do jęczmiennej masy i ponownie mieszamy.

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki,...

5. 

olej słonecznikowy  smalec

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest wysmarować ją smalcem) i równomiernie na niej rozkładamy masę. Pieczemy na jasno brązowy kolor w piekarniku na średnim stopniu około 60 minut.

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się