PRZEPISY

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

Wymieniona ilość jest na przygotowanie dwóch większych blach jęczmiennej babki, dla około szesnastu głodomorów. Potrawa jest dość syta. Podajemy ciepłe.

przepis,fotoprzepis,kasza jęczmienna,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula200gramów
czosnek5ząbków
kasza jęczmienna500gramów
majeranek2łyżeczki
olej słonecznikowy20mililitrów
olej słonecznikowy-
pieczarki250gramów
smalec-
suszone grzyby20gramów
sól3łyżeczki
woda1.5litra
wędzone mięso400gramów
ziemniaki1500gramów

 

Przepis

1. Gotowanie kaszy jęczmiennej

kasza jęczmienna 500 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy. Takim sposobem ją kilka razy przepłukujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy sól, wodę i gotujemy ją do miękkości - około 25 minut. Podczas tego czasu kasza wsiąknie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Przygotowanie grzybów

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów  pieczarki 250 gramów  suszone grzyby 20 gramów  woda

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju (najlepiej na smalcu), dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i suszone leśne grzyby, które wcześniej ich chwilkę moczyliśmy. Podlewamy odrobiną wody i pod pokrywką dusimy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

3. 

sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków  ziemniaki 1500 gramów

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy grzyby, sól, majeranek, przeciśnięte ząbki czosnku, obrane i starte ziemniaki. Dobrze mieszamy, najlepiej ręką.

4. 

wędzone mięso 400 gramów

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki, dodajemy do jęczmiennej masy i ponownie mieszamy.

5. 

olej słonecznikowy  smalec

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest wysmarować ją smalcem) i równomiernie na niej rozkładamy masę. Pieczemy na jasno brązowy kolor w piekarniku na średnim stopniu około 60 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie