swiatwemnie.pl

Jęczmienna babka z wędzonym mięsem i grzybami

Wymieniona ilość jest na przygotowanie dwóch większych blach jęczmiennej babki, dla około szesnastu głodomorów. Potrawa jest dość syta. Podajemy ciepłe.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula200gramów
Czosnek5ząbków
Kasza jęczmienna500gramów
Majeranek2łyżeczki
Olej słonecznikowy20mililitrów
Olej słonecznikowyl
Pieczarki250gramów
Smalecg
Suszone grzyby20gramów
Sól3łyżeczki
Woda1.5litra
Wędzone mięso400gramów
Ziemniaki1500gramów

1. Gotowanie kaszy jęczmiennej

kasza jęczmienna 500 g  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Kaszę zalewamy zimną wodą i wodę wylewamy. Takim sposobem ją kilka razy przepłukujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy sól, wodę i gotujemy ją do miękkości - około 25 minut. Podczas tego czasu kasza wsiąknie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.

Gotowanie kaszy jęczmiennej

2. Przygotowanie grzybów

cebula 200 g  olej słonecznikowy 20 ml  pieczarki 250 g  suszone grzyby 20 g  woda

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Smażymy ją na oleju (najlepiej na smalcu), dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i suszone leśne grzyby, które wcześniej ich chwilkę moczyliśmy. Podlewamy odrobiną wody i pod pokrywką dusimy 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie grzybów

3. 

sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 5 ząbków  ziemniaki 1500 g

Wystudzoną kaszę wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy grzyby, sól, majeranek, przeciśnięte ząbki czosnku, obrane i starte ziemniaki. Dobrze mieszamy, najlepiej ręką.

4. 

wędzone mięso 400 g

Gotowane wędzone mięso kroimy na kostki, dodajemy do jęczmiennej masy i ponownie mieszamy.

5. 

olej słonecznikowy  smalec

Blachę polewamy olejem (najlepiej jest wysmarować ją smalcem) i równomiernie na niej rozkładamy masę. Pieczemy na jasno brązowy kolor w piekarniku na średnim stopniu około 60 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się