Zupa z buraków ćwikłowych

Niepowtarzalnie czerwona i zdrowa zupa z buraków ćwikłowych uzupełni w organizmie potrzebne witaminy.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,ser Feta,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
5
Masa porcji
627 g
Energia porcji
185 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 600 288 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kostka warzywna | 10 26 | gramów kcal | |
pomidory | 300 75 | gramów kcal | |
ser Feta | 200 526 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 600 gramów • woda 2 litry
Ćwikłę obieramy i gotujemy do miękkości w wrzącej wodzie około 45 minut.

2.
kostka warzywna 10 gramów
Z wywaru z ćwikły odkładamy 750 ml do mniejszego garnka. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim jedną warzywną kostkę.


4.
sok z cytryny 1 łyżka
Do wywaru wkładamy na kostki pokrojoną ugotowaną ćwikłę. Dodajemy sok z połowy cytryny. 5 minut gotujemy.

5.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do zupy dodajemy na małe kostki pokrojone pomidory i jeszcze 10 minut gotujemy. Zupę solimy i blenderem miksujemy. Delikatnie pieprzymy.

Smacznego!