PRZEPISY

Zupa z buraków ćwikłowych

Zupa z buraków ćwikłowych

Niepowtarzalnie czerwona i zdrowa zupa z buraków ćwikłowych uzupełni w organizmie potrzebne witaminy.

przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,ser Feta,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

burak ćwikłowy600gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
kostka warzywna10gramów
pomidory300gramów
ser Feta200gramów
sok z cytryny1łyżka
sól1łyżeczka
woda2litry

 

Przepis

1. 

burak ćwikłowy 600 gramów  woda 2 litry

Ćwikłę obieramy i gotujemy do miękkości w wrzącej wodzie około 45 minut.

2. 

kostka warzywna 10 gramów

Z wywaru z ćwikły odkładamy 750 ml do mniejszego garnka. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim jedną warzywną kostkę.

3. 

pomidory 300 gramów

Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy.

4. 

sok z cytryny 1 łyżka

Do wywaru wkładamy na kostki pokrojoną ugotowaną ćwikłę. Dodajemy sok z połowy cytryny. 5 minut gotujemy.

5. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Do zupy dodajemy na małe kostki pokrojone pomidory i jeszcze 10 minut gotujemy. Zupę solimy i blenderem miksujemy. Delikatnie pieprzymy.

6. 

ser Feta 200 gramów

Zupę serwujemy z kawałkami sera tofu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie