Kotleciki

Małe smaczne smażone kotleciki z mielonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 ?? | sztuki kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 800 2080 | gramów kcal |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • wieprzowe mięso mielone 800 gramów • cebula 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki • czosnek 4 ząbki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • bułka tarta
Rogale kroimy i nie dodając ich końców zalewamy mlekiem, zostawiamy namoczone. Dodajemy mięso mielone, drobno nakrojoną cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszamy rękami. Jak masa będzie się nam wydawać zbyt rzadka, dodajemy troszkę bułki tartej.


3.
Kotleciki smażymy na gorącym oleju pod przykrywką 8 minut, obracamy i 8 minut smażymy je z drugiej strony bez przykrycia.

4.
Kotleciki możemy jeść z chlebem i musztardą, albo podawać je z różnymi sosami. Bardzo smaczne są z gotowanymi ziemniakami czy z puree.

Smacznego!