Kotleciki
Małe smaczne smażone kotleciki z mielonego mięsa.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
bułka tarta | 0 | ||
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
olej do frytek | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • wieprzowe mięso mielone 800 gramów • cebula 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki • czosnek 4 ząbki • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • bułka tarta
Rogale kroimy i nie dodając ich końców zalewamy mlekiem, zostawiamy namoczone. Dodajemy mięso mielone, drobno nakrojoną cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszamy rękami. Jak masa będzie się nam wydawać zbyt rzadka, dodajemy troszkę bułki tartej.
3.
Kotleciki smażymy na gorącym oleju pod przykrywką 8 minut, obracamy i 8 minut smażymy je z drugiej strony bez przykrycia.
4.
Kotleciki możemy jeść z chlebem i musztardą, albo podawać je z różnymi sosami. Bardzo smaczne są z gotowanymi ziemniakami czy z puree.
Smacznego!