PRZEPISY

Kokosowe ciasto w foremce keksowej

Kokosowe ciasto w foremce keksowej

Słodkie ciasto z kokosu z łagodnym czekoladowym kremem.

przepis,fotoprzepis,cukier puder,wiórki kokosowe,masło,masło,Ciasta kremowe,

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
białko jajka4sztuki
cukier puder100gramów
czekolada75gramów
masło-
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka tortowa pszenna T45040gramów
mąka tortowa pszenna T450-
wiórki kokosowe120gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Korpus

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów

Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

2. 

wiórki kokosowe 120 gramów  mąka tortowa pszenna T450 40 gramów

Dodajemy wiórki kokosowe i mąkę. Powstanie gęste ciasto.

3. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Formę na dziczyznę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Równomiernie rozcieramy w niej ciasto.

4. 

Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.

5. Krem czekoladowy

czekolada 75 gramów  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów

Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.

6. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i masę czekoladową zagotowujemy. Odstawiamy aby wystygła.

7. 

masło 100 gramów

Kroimy masło i odstawiamy aby zmiękło, ubijamy je na pianę wraz z czekoladową masą.

8. Nadziewanie i zdobienie

Korpus wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż. Wierzch korpusu należy wyciągnąć przy pomocy długiego noża i odłożyć go na tym nożu. Spód smarujemy 2/3 kremu czekoladowego, a następnie, przy pomocy noża, kładziemy z powrotem na kremie wierzch korpusu.

9. 

Całe ciasto smarujemy resztą kremu.

10. 

biała czekolada

Roztapiamy białą czekoladę i ozdabiamy nią ciasto.

11. 

Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy aż po całkowitym stężeniu ciasta.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie