swiatwemnie.pl

Kokosowa kremówka

    

Przepis na ciastko z kokosowym korpusem, kremem budyniowym i bitą śmietaną.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie kokosowego korpusu

białko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  wiórki kokosowe 120 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów

Ubijamy białka na pianę, do której ostrożnie dodajemy cukier, mąkę, kokos i proszek do pieczenia.

Przygotowanie kokosowego korpusu

2. 

Ciasto wylewamy na małą blachę (20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów

Jeszcze ciepłe ciasto zwilżamy przegotowanym mlekiem.

4. Przygotowanie kremu

budyń waniliowy w proszku 37 gramów  cukier kryształ 90 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  żółtko jajka 5 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów

W odrobinie ziemnego mleka mieszamy budyń, cukier i żółtka. Następnie wlewamy to reszty gotującego się mleka i gotujemy do momentu, aż budyń będzie gęsty.

Przygotowanie kremu

5. 

masło 180 gramów

Wystudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.

6. 

Upieczony korpus smarujemy równomiernie kremem.

7. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  cukier waniliowy 20 gramów

Śmietanę 33% ubijamy z cukrem waniliowym. Smarujemy nią ciasto, a następnie posypujemy kokosem. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, a potem kroimy na kawałki.

Przygotowanie bitej śmietany

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się