Kokosowa kremówka

Przepis na ciastko z kokosowym korpusem, kremem budyniowym i bitą śmietaną.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
115 g
Energia porcji
327 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 37 132 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 6 362 | łyżek kcal | |
cukier kryształ | 90 362 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 30 109 | gramów kcal | |
masło | 180 1322 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 550 264 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 120 832 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1. Przygotowanie kokosowego korpusu
białko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 6 łyżek • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • wiórki kokosowe 120 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Ubijamy białka na pianę, do której ostrożnie dodajemy cukier, mąkę, kokos i proszek do pieczenia.

2.
Ciasto wylewamy na małą blachę (20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.


4. Przygotowanie kremu
budyń waniliowy w proszku 37 gramów • cukier kryształ 90 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • żółtko jajka 5 sztuk • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
W odrobinie ziemnego mleka mieszamy budyń, cukier i żółtka. Następnie wlewamy to reszty gotującego się mleka i gotujemy do momentu, aż budyń będzie gęsty.


6.
Upieczony korpus smarujemy równomiernie kremem.

7. Przygotowanie bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 20 gramów
Śmietanę 33% ubijamy z cukrem waniliowym. Smarujemy nią ciasto, a następnie posypujemy kokosem. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, a potem kroimy na kawałki.

Smacznego!