swiatwemnie.pl

Knedel z jajkiem

     

Co z resztą knedla z niedzielnego obiadu?
No przecież "knedlojajeczna klasyka"! :)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula250gramów
Jajka kurze8sztuk
Knedel500gramów
Smalec30gramów

1. 

cebula 250 g  smalec 30 g

Cebulę kroimy na drobno. Na patelni roztapiamy smalec i cebulę na nim na karmel smażymy.

2. 

knedel 500 g

Knedel kroimy na tej samej wielkości małe kostki.

3. 

Dodajemy go do cebuli i około 10 minut smażymy często mieszając. Pojedyncze brzegi kostek podczas smażenia lekko się zabarwią na brązowo. Uważamy żeby się nie przypaliły.

4. 

jajka kurze 8 sztuk

Tuż przed podawaniem wlewamy roztrzepane jajka. Nie solimy - knedel zawiera wystarczającą ilość soli.

5. 

Ponownie dobrze mieszamy, żeby się pojedyncze kostki knedla dobrze obtoczyły w gęstniejącym jajku.

6. 

Danie jest dobre też dla małych dzieci, na śniadanie lub kolację. Dorosłym do dania podajemy sałatkę ogórkową lub kiszone ogórki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się