Smażona kania w cieście
Smaczny obiad albo kolacja z lasu. Jako dodatek możemy podać ziemniaczane puree, sałatkę ziemniaczaną, albo tylko świeży chleb.
przepis,fotoprzepis,kania,Dania wegetariańskie,,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kania | 8 | sztuk | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
sól | - |
Przepis
2.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól
Z mąki, mleka, jajka i soli przygotowujemy sobie odpowiednio rzadkie ciasto. Jeśli jest gęste dodajemy jeszcze troszkę mleka, jeśli jest rzadkie dodajemy więcej mąki. W cieście stopniowo maczamy kapelusiki kani ...
4.
... kanie obracamy i smażymy z drugiej strony.
5.
Kanie z oleju wyciągamy, odstawiamy do odcieczenia na kuchennym papierowym ręczniczku i lekko ostudzone podajemy.
Smacznego!