swiatwemnie.pl

Smażona kania w cieście

     

Smaczny obiad albo kolacja z lasu. Jako dodatek możemy podać ziemniaczane puree, sałatkę ziemniaczaną, albo tylko świeży chleb.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

kania 8 sztuk

Nazbierane kanie oczyszczamy i usuwamy z nich trzony.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 g  mleko tłuste 3,5% 250 ml  jajka kurze 1 sztuka  sól

Z mąki, mleka, jajka i soli przygotowujemy sobie odpowiednio rzadkie ciasto. Jeśli jest gęste dodajemy jeszcze troszkę mleka, jeśli jest rzadkie dodajemy więcej mąki. W cieście stopniowo maczamy kapelusiki kani ...

3. 

olej do frytek

... i kładziemy je na rozgrzany olej. Krótko smażymy.

4. 

... kanie obracamy i smażymy z drugiej strony.

5. 

Kanie z oleju wyciągamy, odstawiamy do odcieczenia na kuchennym papierowym ręczniczku i lekko ostudzone podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się