swiatwemnie.pl

Makaron z cukinią na cebuli

     

Lekka kolacja nie tylko dla wegetarian. Podajemy na słono ze świeżym szczypiorkiem. Danie można również konsumować na słodko, ponieważ od ilości cebuli już od początku jest delikatnie słodkawe. Wystarczy dodać troszkę cukru i cynamonu.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula400gramów
Cukinia1.2kilograma
Makaron - penne rigate400gramów
Oliwa20mililitrów
Oliwa1łyżka
Sól¾łyżeczki

1. 

cebula 400 g  oliwa 20 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor na oleju (około 8 minut).

2. 

cukinia 1.2 kg

Cukinię obieramy i kroimy na kostki.

3. 

makaron - Penne Rigate 400 g  oliwa 1 łyżka  sól ½ łyżeczki

Makaron gotujemy w lekko słonej wodzie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i mieszamy z olejem.

4. 

sól ¼ łyżeczki

Do cebuli dodajemy cukinię, mieszamy, dodajemy troszkę soli i dusimy 10 minut pod pokrywką.

5. 

Warzywa mieszamy z makaronem i możemy podawać.

6. Na słodko

...

Na słodko

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się