swiatwemnie.pl

Kluseczki z orzechami

    

Przepis na przygotowanie kluseczek z ziemniaczanego ciasta, smażonych na maśle i posypanych orzechami i cukrem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier puder30gramów
jajka kurze1sztuka
kasza manna160gramów
masło40gramów
mielone orzechy włoskie80gramów
mąka luksusowa pszenna T55020gramów
sól1szczypta
ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 160 gramów  sól 1 szczypta

Dodajemy jedno jajko, kaszę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 20 gramów

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.

5. 

Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.

6. 

Kluseczki wrzucamy na gorącą wodę. Po chwili gotowania wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze 4 minuty.

7. 

Wyciągamy je dziurkowaną chochlą lub sitkiem.

8. 

masło 40 gramów

Ugotowane kluseczki smażymy na maśle na złoty kolor.

9. 

mielone orzechy włoskie 80 gramów  cukier puder 30 gramów

Podajemy posypane mieszanką mielonych orzechów i cukru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się