swiatwemnie.pl

Kluseczki z orzechami

     

Przepis na przygotowanie kluseczek z ziemniaczanego ciasta, smażonych na maśle i posypanych orzechami i cukrem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cukier puder30gramów
Jajka kurze1sztuka
Kasza manna160gramów
Masło40gramów
Mielone orzechy włoskie80gramów
Mąka luksusowa pszenna t55020gramów
Sól1szczypta
Ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 160 g  sól 1 szczypta

Dodajemy jedno jajko, kaszę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 20 g

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.

5. 

Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.

6. 

Kluseczki wrzucamy na gorącą wodę. Po chwili gotowania wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy je jeszcze 4 minuty.

7. 

Wyciągamy je dziurkowaną chochlą lub sitkiem.

8. 

masło 40 g

Ugotowane kluseczki smażymy na maśle na złoty kolor.

9. 

mielone orzechy włoskie 80 g  cukier puder 30 g

Podajemy posypane mieszanką mielonych orzechów i cukru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się