PRZEPISY

Ziemniaczane pączki z dżemem

Ziemniaczane pączki z dżemem

Puszyste, delikatne i mięciutkie pączki z ziemniaczanego ciasta nadziewane śliwkowym dżemem.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,rum,dżem śliwkowy,Słodkie dania,Ostatki,Sezonowe przepisy

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżka
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder-
dżem śliwkowy-
jajka kurze1sztuka
masło60gramów
masło1łyżka
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
mąka luksusowa pszenna T5500
olej rzepakowy-
rum3łyżki
sól1szczypta
ziemniaki250gramów
świeże drożdże25gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

ziemniaki 250 gramów

Ziemniaki myjemy, wkładamy do wody i od zagotowania 15 minut gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 25 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i przeciśnięte ziemniaki (200g).

4. 

jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki  masło 60 gramów  rum 3 łyżki  cukier kryształ 1 łyżka

Dodajemy jajko, żółtka, roztopione masło, rum, cukier i rozczyn.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrabiamy ciasto (troszkę lepkie, niech was nie zniechęca). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy.

6. 

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

7. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wyciągamy na mąką posypaną stolnicę (najlepiej na silikonową podkładkę).

8. 

dżem śliwkowy

Rozwałkowujemy na płat 50x40 cm. Na połowie płatu (wzdłuż) w dwóch rzędach zaznaczamy okrągłą foremką (średnica 9 cm) 10 kółeczek. Na środek każdego kółeczka kładziemy łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.

9. 

Za pomocą podkładki przekładamy ciasto bez dżemu na ciasto z dżemem. Ziemniaczane ciasto jest delikatne a podkładka jest dobrym pomocnikiem, ale da się to i bez niej.

10. 

Obydwa ciasta z dżemem w środku wykrawamy,czym połączą się. Z resztek ciasta można jeszcze zrobić 4 pączki, możemy je usmażyć i bez dżemu.

11. 

Pączki zostawiamy na 15 minut by podrosły.

12. 

olej rzepakowy  masło 1 łyżka

Do patelni wlewamy olej i dodajemy kawałek masła, pączki nie będą wsiąkać olej. Smażymy z jednej...

13. 

...i z drugiej strony (około 1,5 minuty na każdą stronę na średnim ogniu).

14. 

Pączki wyciągamy na papierową kuchenną serwetkę, ale nie są prawie w ogóle tłuste.

15. 

cukier puder

Ciepłe posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się