Ziemniaczane pączki z dżemem

Puszyste, delikatne i mięciutkie pączki z ziemniaczanego ciasta nadziewane śliwkowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,rum,dżem śliwkowy,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
dżem śliwkowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
masło | 1 111 | łyżka kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 200 128 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 1424 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
rum | 3 108 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 25 26 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów
Ziemniaki myjemy, wkładamy do wody i od zagotowania 15 minut gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia i obieramy.

2.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 25 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i przeciśnięte ziemniaki (200g).

4.
jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki • masło 60 gramów • rum 3 łyżki • cukier kryształ 1 łyżka
Dodajemy jajko, żółtka, roztopione masło, rum, cukier i rozczyn.

5.
Wyrabiamy ciasto (troszkę lepkie, niech was nie zniechęca). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy.

6.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

7.
Ciasto wyciągamy na mąką posypaną stolnicę (najlepiej na silikonową podkładkę).

8.
Rozwałkowujemy na płat 50x40 cm. Na połowie płatu (wzdłuż) w dwóch rzędach zaznaczamy okrągłą foremką (średnica 9 cm) 10 kółeczek. Na środek każdego kółeczka kładziemy łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.

9.
Za pomocą podkładki przekładamy ciasto bez dżemu na ciasto z dżemem. Ziemniaczane ciasto jest delikatne a podkładka jest dobrym pomocnikiem, ale da się to i bez niej.

10.
Obydwa ciasta z dżemem w środku wykrawamy,czym połączą się. Z resztek ciasta można jeszcze zrobić 4 pączki, możemy je usmażyć i bez dżemu.

11.
Pączki zostawiamy na 15 minut by podrosły.

12.
olej rzepakowy • masło 1 łyżka
Do patelni wlewamy olej i dodajemy kawałek masła, pączki nie będą wsiąkać olej. Smażymy z jednej...

13.
...i z drugiej strony (około 1,5 minuty na każdą stronę na średnim ogniu).

14.
Pączki wyciągamy na papierową kuchenną serwetkę, ale nie są prawie w ogóle tłuste.


Smacznego!