Ziemniaczane pączki z dżemem
Puszyste, delikatne i mięciutkie pączki z ziemniaczanego ciasta nadziewane śliwkowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,rum,dżem śliwkowy,Słodkie dania,Ostatki
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | - | ||
dżem śliwkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 60 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 | ||
olej rzepakowy | - | ||
rum | 3 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
ziemniaki | 250 | gramów | |
świeże drożdże | 25 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów
Ziemniaki myjemy, wkładamy do wody i od zagotowania 15 minut gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia i obieramy.
2.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 25 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i przeciśnięte ziemniaki (200g).
4.
jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki • masło 60 gramów • rum 3 łyżki • cukier kryształ 1 łyżka
Dodajemy jajko, żółtka, roztopione masło, rum, cukier i rozczyn.
5.
Wyrabiamy ciasto (troszkę lepkie, niech was nie zniechęca). Posypujemy delikatnie mąką i przykrywamy.
6.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
7.
Ciasto wyciągamy na mąką posypaną stolnicę (najlepiej na silikonową podkładkę).
8.
Rozwałkowujemy na płat 50x40 cm. Na połowie płatu (wzdłuż) w dwóch rzędach zaznaczamy okrągłą foremką (średnica 9 cm) 10 kółeczek. Na środek każdego kółeczka kładziemy łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.
9.
Za pomocą podkładki przekładamy ciasto bez dżemu na ciasto z dżemem. Ziemniaczane ciasto jest delikatne a podkładka jest dobrym pomocnikiem, ale da się to i bez niej.
10.
Obydwa ciasta z dżemem w środku wykrawamy,czym połączą się. Z resztek ciasta można jeszcze zrobić 4 pączki, możemy je usmażyć i bez dżemu.
11.
Pączki zostawiamy na 15 minut by podrosły.
12.
olej rzepakowy • masło 1 łyżka
Do patelni wlewamy olej i dodajemy kawałek masła, pączki nie będą wsiąkać olej. Smażymy z jednej...
13.
...i z drugiej strony (około 1,5 minuty na każdą stronę na średnim ogniu).
14.
Pączki wyciągamy na papierową kuchenną serwetkę, ale nie są prawie w ogóle tłuste.
Smacznego!