swiatwemnie.pl

Ziemniaczane pierogi

Delikatne, tradycyjne pierogi z ciasta ziemniaczanego, wypełnione śliwkowym dżemem, polane roztopionym masłem, które można doprawić według własnej wyobraźni.

 

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 800 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 250 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy żeby dobrze wystygły. Trzemy albo przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajka, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wskazówka: Pilnujemy żeby nam się ziemniaki nie rozgotowały. Ziemniaki możemy szybko schłodzić wkładając je do zamrażalki. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy stopniowo mąkę, tyle ile tego będzie ciasto wymagało. Gdy ciasto zacznie się oddzielać, mąki już nie dodajemy. Na ciasto nadają się ziemniaki do gotowania typu B albo C.

Przygotowanie ciasta

2. 

cukier waniliowy 1 sztuka  dżem śliwkowy

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 4mm i za pomocą foremki wykrawamy pierogi, na które nakładamy łyżeczkę dżemu, możemy go troszkę posypać cukrem waniliowym i pieróg zamykamy. Wskazówka: jak nie mamy foremki na pierogi możemy użyć szklankę a brzegi dociśniemy widelcem.

3. 

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, do której dodaliśmy kroplę oleju, około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

4. 

masło 60 g

Pierogi przecedzamy, płuczemy w ziemnej wodzie, żeby się nie zlepiały. Polewamy roztopionym masłem i mieszamy.

5. 

mak mielony  twaróg granulowany  orzechy włoskie  kakao instant  cukier puder

Pierogi posypujemy według smaku makiem, albo twarogiem, zmielonymi orzechami, kakaem i cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się