swiatwemnie.pl

Ziemniaczane kulki nadziewane makiem

    

"Pałaszujcie" ze smakiem nasze kulki pełne wapnia :) Nie dość, że świetnie smakują to jeszcze wzmocnicie wasze kości :) Mniam!

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ80gramów
dżem śliwkowy80gramów
jajka kurze2sztuki
kasza manna280gramów
mak mielony200gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%120mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
sól1szczypta
ziemniaki900gramów

1. 

ziemniaki 900 gramów

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Na drobno trzemy.

3. 

jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta

Dodajemy sól i jajka.

4. 

kasza manna 280 gramów

Wsypujemy kaszę i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na około pół godziny.

5. 

mleko tłuste 3,5% 120 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów

W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z cukrem.

6. 

mak mielony 200 gramów

Wsypujemy mak i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

7. 

dżem śliwkowy 80 gramów

Dodajemy dżem.

8. 

Z maku formujemy kuleczki (średnica około 2-2,5 cm).

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na posypanej mąką stolnicy wytwarzamy z ciasta walec (grubość 4,5 cm). Walec rozkrawamy na kółeczka o grubości około 1,5 cm (na 35 kawałków).

10. 

Z każdego kawałka ciasta wytwarzamy placek, wkładamy do niego makową kuleczkę i zawijamy. Formujemy na kulkę w mące na stolnicy.

11. 

W większym garnku wodę doprowadzamy do wrzenia z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kuleczki i po wypłynięciu gotujemy je 4-5 minut.

12. 

Kulki wyciągamy chochelką z dziurkami.

13. 

masło

Polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się