Ziemniaczane kulki nadziewane makiem
"Pałaszujcie" ze smakiem nasze kulki pełne wapnia :) Nie dość, że świetnie smakują to jeszcze wzmocnicie wasze kości :) Mniam!
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 | gramów | |
dżem śliwkowy | 80 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kasza manna | 280 | gramów | |
mak mielony | 200 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 120 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
ziemniaki | 900 | gramów |
Przepis

2.
Na drobno trzemy.


4.
kasza manna 280 gramów
Wsypujemy kaszę i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na około pół godziny.

5.
mleko tłuste 3,5% 120 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów
W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z cukrem.



8.
Z maku formujemy kuleczki (średnica około 2-2,5 cm).

9.
Na posypanej mąką stolnicy wytwarzamy z ciasta walec (grubość 4,5 cm). Walec rozkrawamy na kółeczka o grubości około 1,5 cm (na 35 kawałków).

10.
Z każdego kawałka ciasta wytwarzamy placek, wkładamy do niego makową kuleczkę i zawijamy. Formujemy na kulkę w mące na stolnicy.

11.
W większym garnku wodę doprowadzamy do wrzenia z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kuleczki i po wypłynięciu gotujemy je 4-5 minut.

12.
Kulki wyciągamy chochelką z dziurkami.


Smacznego!