PRZEPISY

Nadziewamy drożdżowy ślimak

Nadziewamy drożdżowy ślimak

Ciasto z bogatym owocowo-orzechowym nadzieniem.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,powidło według własnego wyboru,brzoskwinie z kompotu,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

brzoskwinie z kompotu800gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ80gramów
jajka kurze2sztuki
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
orzechy włoskie120gramów
powidło według własnego wyboru300gramów
sól1szczypta
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 60 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  cukier kryształ 60 gramów

Z mleka, drożdży i cukru wyrabiamy rozczyn. Wlewamy go do miski z odważoną mąką, dodajemy roztopione masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy do wyrośnięcia.

2. Nadzienie

orzechy włoskie 100 gramów  powidło według własnego wyboru 300 gramów

Orzechy siekamy i mieszamy je z rzadszym powidłem (dżemem).

3. 

brzoskwinie z kompotu 800 gramów

Brzoskwinie z kompotu odcedzamy i kroimy na małe kawałki.

4. Nadziewamy ślimaka

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (rozciągamy - jest giętkie) na posypanej mąką stolnicy.

5. 

Smarujemy je, nie całkowicie po górny brzeg, dżemowo-orzechową masą.

6. 

Równomiernie rozkładamy przygotowane brzoskwinie.

7. 

Ciasto zawijamy od dolnego brzegu. Podczas zawijania bardzo pomaga nam silikonowa podkładka dzięki której ciasto można lekko zawinąć, ponieważ jest bardzo delikatne.

8. 

jajka kurze 1 sztuka

Wolny brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i ciasto zawijamy w roladę. Potem je ostrożnie zawijamy na kształt ślimaka.

9. 

orzechy włoskie 20 gramów  cukier kryształ 20 gramów

Nadziane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przenoszenie jest ciężkie ponieważ ciasto jest duże i trzeba uważać by się nie potargało. Najlepiej jest je z wierzchu przykryć papierem do pieczenia, położyć na papierze blachę i potem wszystko na raz, razem z podkładką na której jest ciasto, przewrócić i usunąć podkładkę. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami i cukrem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu (około 180-190°C) przez około 40 minut.

11. 

Dobrze ostudzone ciasto kroimy w kierunku wytworzonych walców.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie