Nadziewamy drożdżowy ślimak
![Nadziewamy drożdżowy ślimak](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000901/img_pl_4x3/nadziewamy-drozdzowy-slimak_00180.jpg)
Ciasto z bogatym owocowo-orzechowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,powidło według własnego wyboru,brzoskwinie z kompotu,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
brzoskwinie z kompotu | 800 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
orzechy włoskie | 120 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | 300 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 60 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta • cukier kryształ 60 gramów
Z mleka, drożdży i cukru wyrabiamy rozczyn. Wlewamy go do miski z odważoną mąką, dodajemy roztopione masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3163W.jpg)
2. Nadzienie
orzechy włoskie 100 gramów • powidło według własnego wyboru 300 gramów
Orzechy siekamy i mieszamy je z rzadszym powidłem (dżemem).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3144W.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3143W.jpg)
4. Nadziewamy ślimaka
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (rozciągamy - jest giętkie) na posypanej mąką stolnicy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3165W.jpg)
5.
Smarujemy je, nie całkowicie po górny brzeg, dżemowo-orzechową masą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3166W.jpg)
6.
Równomiernie rozkładamy przygotowane brzoskwinie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3167W.jpg)
7.
Ciasto zawijamy od dolnego brzegu. Podczas zawijania bardzo pomaga nam silikonowa podkładka dzięki której ciasto można lekko zawinąć, ponieważ jest bardzo delikatne.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3168W.jpg)
8.
jajka kurze 1 sztuka
Wolny brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i ciasto zawijamy w roladę. Potem je ostrożnie zawijamy na kształt ślimaka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3169W.jpg)
9.
orzechy włoskie 20 gramów • cukier kryształ 20 gramów
Nadziane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przenoszenie jest ciężkie ponieważ ciasto jest duże i trzeba uważać by się nie potargało. Najlepiej jest je z wierzchu przykryć papierem do pieczenia, położyć na papierze blachę i potem wszystko na raz, razem z podkładką na której jest ciasto, przewrócić i usunąć podkładkę. Ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami i cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3170W.jpg)
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu (około 180-190°C) przez około 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3172W.jpg)
11.
Dobrze ostudzone ciasto kroimy w kierunku wytworzonych walców.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3201w.jpg)
Smacznego!