PRZEPISY

Karmelowy tort

Karmelowy tort

Tak delikatny, tak słodki, tak fantastyczny tort o smaku toffifee! Spróbujcie, a przekonacie się, że nawet niewielka porcja sprawi Wam przyjemność!

przepis,fotoprzepis,cukier puder,cukier puder,czekolada,czekolada,cukier kryształ,cukier kryształ,biała czekolada,biała czekolada,czekolada 85%,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

biała czekolada220gramów
białko jajka8sztuk
cukier kryształ140gramów
cukier puder140gramów
czekolada50gramów
czekolada 85%60gramów
kakao proszek60gramów
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)4łyżki
masło-
masło20gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
orzechy laskowe-
śmietana do ubijania (30-33%)50mililitrów
śmietana do ubijania (42% tłuszczu)130mililitrów
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier puder 70 gramów

Dodajemy cukier...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  kakao proszek 20 gramów

... mąkę i kakao.

4. 

czekolada 25 gramów  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki

Na koniec dodajemy startą czekoladę i kwaśną śmietanę. Wszystko razem mieszamy.

5. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortowej formy.

6. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 70 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  kakao proszek 40 gramów  czekolada 25 gramów  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki

Z takiej samej ilości składników i takim samym postępowaniem pieczemy drugi korpus.

8. 

żółtko jajka 8 sztuk

Żółtka ubijamy na pianę.

9. 

cukier kryształ 70 gramów

Cukier rozpuszczamy i wytwarzamy karmel.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Do karmelu dodajemy mleko i karmel w nim rozpuszczamy. Dodajemy żółtka i gotujemy aż nam krem nie zacznie gęstnieć. Garnek z ognia odstawiamy i dalej mieszamy, dopóki krem nie będzie dostatecznie gęsty. Jeśli nam się wydaje, że krem nie gęstnieje, stawiamy garnek z powrotem na ogień i krótko gotujemy.

11. 

biała czekolada 120 gramów  śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 50 mililitrów

Po odstawieniu do kremu dodajemy czekoladę i ją w nim rozpuszczamy a po całkowitym ostudzeniu dodajemy śmietanę. Wszystko razem delikatnie ubijamy.

12. 

Krem rozsmarowujemy na upieczonym i ostudzonym korpusie i przykrywamy drugim korpusem.

13. 

cukier kryształ 70 gramów  śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 80 mililitrów

Cukier powoli podgrzewamy i wytwarzamy karmel. Dodajemy śmietanę i karmel w niej rozpuszczamy.

14. 

masło 20 gramów

Polewę odstawiamy i dodajemy do niej masło.

15. 

biała czekolada 100 gramów

Na koniec dodajemy białą czekoladę, która w polewie się rozpuści.

16. 

Karmelową polewę wylewamy na tort i wygładzamy.

17. 

czekolada 85% 60 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  orzechy laskowe

Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, odstawiamy do częściowego ostudzenia i wylewamy na środek tortu. Ozdabiamy prażonymi orzeszkami laskowymi.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie