PRZEPISY

Tort Konik

Tort Konik

Tort-głowa konia na trawniku.Szczegółowa instrukcja krok po kroku z ilustracjami.Korpusy-ciasto biszkoptowe.Nadzienie: kasztanowo-karmelowe.Waga tortu około 5 kg.Całkowity czas przygotowania:pieczenie,gotowanie,zdobienie,chłodzenie-około 5-6 godzin.

przepis,fotoprzepis,cukier puder,cukier puder,cukier puder,skondensowane słodzone mleko,kasztanowe puree,masa cukrowa biała,masa cukrowa biała,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

barwnik spożywczy - kolor zielony-
białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku120gramów
cukier kryształ100gramów
cukier puder240gramów
cukier waniliowy40gramów
kasztanowe puree750gramów
masa cukrowa biała1200gramów
masa cukrowa czarna150gramów
masło200gramów
mleko półtłuste 1,5%700mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
powidło morelowe-
proszek do pieczenia7gramów
rum3łyżki
skondensowane słodzone mleko350mililitrów
skrobia kukurydziana-
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Tworzenie szablonu - głowa konika

Na większym papierze rysujemy głowę konia. Pamiętajmy, że po wycięciu musi się zmieścić na blachę, zatem jej wielkość dostosowujemy do wielkości blachy tj. 40 x 30 cm.

2. Szablon głowy konika

Długość głowy od nosa po uszy około 32 cm.
Od głowy pod uszami aż po koniec karku około 25 cm.
Szerokość karku 17 cm.
Szerokość pyska 12 cm.

3. Pieczenie korpusów - jeden korpus

cukier puder 60 gramów  żółtko jajka 5 sztuk  cukier waniliowy 10 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym i z cukrem pudrem.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 7 gramów

Do wymieszanych żółtek dodajemy mąkę, w której wcześniej wymieszaliśmy proszek do pieczenia.

5. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do żółtek z mąką.

6. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Pieczemy około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C.

7. 

Pieczemy 5 jednakowych biszkoptowych korpusów.

8. Nadzienie kasztanowo - karmelowe

cukier kryształ 100 gramów

W garnku upalamy cukier na karmel.

9. 

skondensowane słodzone mleko 350 mililitrów

Dodajemy skondensowane słodzone mleko i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i w wodnej kąpieli - w ziemnej wodzie ostudzamy.

10. 

masło 50 gramów

Gdy karmel będzie stygł dodajemy do niego masło.

11. 

masło 150 gramów  cukier puder 150 gramów

W większej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy wystudzony karmel, dobrze mieszamy i odkładamy nadzienie do lodówki.

12. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier waniliowy 30 gramów  cukier puder 30 gramów

Do garnka, w którym gotowaliśmy karmel wlewamy mleko. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zagotowujemy.

13. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 120 gramów

W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku, wlewamy go do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Budyń w wodnej kąpieli - w zimnej wodzie ostudzamy.

14. 

Nadzienie wyciągamy z lodówki i dobrze mieszamy z zimnym budyniem.

15. 

kasztanowe puree 750 gramów  rum 3 łyżki

Kasztanowe puree po kawałku mieszamy z rumem.

16. 

Następnie, mieszając, stopniowo dodajemy puree do kremowego nadzienia.

17. 

Na koniec nadzienie delikatnie mieszamy miotełkowym mikserem i odkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.

18. Tworzenie i nadziewanie - głowa konika

Na płat ciasta biszkoptowego kładziemy szablon głowy konika (bez uszu) i wycinamy jej kształt w cieście. Tą samą metodę powtarzamy na dwóch następnych płatach ciasta biszkoptowego.

19. Nadziewanie

Na posypaną cukrem deskę kładziemy pierwszy płat i rozprowadzamy po nim odpowiednio grubą warstwę kremu (około 8 - 10 mm).

20. 

powidło morelowe

Kładziemy drugi płat i smarujemy go dżemem a potem nadzieniem.

21. 

Kładziemy trzeci płat. Z wycinków biszkoptowego ciasta formujemy mięsień policzkowy, mięsień karku, nozdrza, pysk i łuki brwiowe.

22. 

Cała głowę konika smarujemy cienką warstwą nadzienia. Większą ilość nadzienia użyjemy w miejscach, gdzie będzie trzeba wygładzić kontury głowy. Głowę odkładamy na parę minut do lodówki.

23. Tworzenie i nadziewanie - trawnik

Na tacę kładziemy płat ciasta biszkoptowego i smarujemy go warstwą nadzienia.

24. 

Nadzienie przykrywamy następnym płatem ciasta.

25. 

Obydwa płaty równomiernie i ze wszystkich stron smarujemy resztą nadzienia. Wkładamy do lodówki.

26. Powlekanie - głowa konika

masa cukrowa biała 1000 gramów  skrobia kukurydziana

Na desce posypanej skrobią kukurydzianą rozwałkowujemy masę cukrową na płat o wielkości około 50 x 50 cm. Grubość tego płatu ma wynosić 4 mm. Jeżeli masa cukrowa jest bardzo gęsta można ją włożyć na 20 sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Deskę, na której znajduje się głowa konika, należy dobrze wyczyścić z okruszków i resztek kremu. Deskę należy czyścić jak najbliżej okraju głowy. Czyszczenie to jest bardzo ważne ze względu na to, że wycinki masy cukrowej będziemy jeszcze potrzebować. Rozwałkowaną masę cukrową przenosimy na głowę.

27. 

Delikatnym uciskaniem palcami pokrywamy głowę konika masą cukrową. Formujemy mięśnie, nozdrza i oko. Nadmiar masy odcinamy za pomocą noża przy samej krawędzi głowy. Odkładamy głowę do lodówki.

28. Uszy konika

Z wycinków biszkoptowego korpusu formujemy trójkątne uszy. Pokrywamy je resztą cukrowej masy. Przy pomocy wody i pędzla sklejamy ze sobą okraje masy. Od spodu ucha wbijamy odpowiednio długą wykałaczkę (7 cm). Połowa wykałaczki musi wystawać na zewnątrz. Ucho łatwo daje się modelować. Wkładamy je wykałaczkami do literatki. W ten sposób ucho utrzyma kształt, który mu nadaliśmy, potem wkładamy je do lodówki.

29. Powlekanie - trawnik

masa cukrowa biała 200 gramów  barwnik spożywczy - kolor zielony

Cukrową masę + resztki z masy, którą była pokryta głowa, farbujemy na zielono i stwarzamy marmurowy efekt. Rozwałkowujemy ją na folii spożywczej i kładziemy na prostokątne korpusy. Odstawiamy do lodówki.

30. 

W szablonie konika wycinamy dziurę, a następnie w korpusie trawnika delikatnie wykrawamy część trawnika według szablonu - to będzie miejsce, na którym będzie się trzymała głowa.

31. 

Pod głowę konika wsuwamy cienkie plastikowe deski.

32. 

Przy pomocy desek ostrożnie przenosimy głowę konika na ręce, a potem odkładamy na dolny korpus - trawnik. Krawędzie konika za pomocą pędzla i wody ostrożnie przyklejamy do trawnika w miejscach styku - obrysy głowy. Pracujemy ostrożnie, abyśmy nie zafarbowali na zielono białej głowy konika.

33. Zdobienie

masa cukrowa czarna 150 gramów

Rozwałkowujemy czarną masę cukrową. Formujemy z niej grzywę oraz pasy uzdy. Z pomocą literki U wykrawamy z niej podkowy. Odstawiamy do lodówki.

34. 

Z czarnej masy cukrowej formujemy owalne oko. Z małego kawałka białej masy robimy "iskrę w oku". Oko przymocowujemy do głowy.

35. 

Za pomocą wody i pędzla przymocowujemy na głowie uzdę i grzywę. Mocujemy uszy.

36. 

37. 

Na koniec z białej masy wycinamy literki, które za pomocą pędzla i wody naklejamy na trawnik. Podkowy naklejamy na brzegi trawnika.

38. 

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie