swiatwemnie.pl

Winogronowy syrop

     

Domowy syrop pełen witamin, z domowych, drobnych, kwaskowatych winogron.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ4kilogramów
Kwas cytrynowy50gramów
Winogrona czerwone7.5kilograma

1. 

winogrona czerwone 7.5 kg

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

Jagody winogron obieramy z kiści.

3. 

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy. Tylko tyle, by nie rozkruszyć nasionek.

4. 

cukier kryształ 4 kg  kwas cytrynowy 50 g

Winogronowy miks wlewamy do 10 litrowej butli i stopniowo wsypujemy cukier, który dobrze mieszamy. Wsypujemy i mieszamy kwasek cytrynowy. Butlę odkładamy w chłodne miejsce i zostawiamy na 48 godzin.

5. 

Winogronowy miks przecedzamy przez cedzak. Cedzak ma większe otworki niż sitko, sok przez niego szybko odcieka. Ale otworki muszą być mniejsze niż nasionka winogron.

6. 

Po przecedzeniu syropu wkładamy do cedzaka czystą gazę i z reszty skórek i nasionek wyciskamy pozostały sok.

7. 

Syrop napełniamy do szklanych, lub plastikowych butelek. W ten sposób na zimo przygotowany syrop przechowujemy w lodówce.

8. 

Syrop możemy również przechowywać w buteleczkach (słoiczkach) i pasteryzować je w garnku, albo w piekarniku.

9. 

Słoiki układamy na blachę wyłożoną gazetami i wlewamy wodę. W 100°C, w piekarniku, krótko pasteryzujemy. W ten sposób sterylizowany syrop możemy przechowywać do otwarcia i w normalnych pokojowych temperaturach.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się