PRZEPISY

Winogronowy syrop

Winogronowy syrop

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Domowy syrop pełen witamin, z domowych, drobnych, kwaskowatych winogron.

przepis,fotoprzepis,winogrona czerwone,cukier kryształ,kwas cytrynowy,Syropy i herbaty,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

4

16080

kilogramów

kcal

kwas cytrynowy

50

0

gramów

kcal

winogrona czerwone

7.5

5250

kilograma

kcal

 

Przepis

1. 

winogrona czerwone 7.5 kilograma

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia.

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia....

2. 

Jagody winogron obieramy z kiści.

Jagody winogron obieramy z kiści....

3. 

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy. Tylko tyle, by nie rozkruszyć nasionek.

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy....

4. 

cukier kryształ 4 kilogramów  kwas cytrynowy 50 gramów

Winogronowy miks wlewamy do 10 litrowej butli i stopniowo wsypujemy cukier, który dobrze mieszamy. Wsypujemy i mieszamy kwasek cytrynowy. Butlę odkładamy w chłodne miejsce i zostawiamy na 48 godzin.

Winogronowy miks wlewamy do 10 litrowej butli i...

5. 

Winogronowy miks przecedzamy przez cedzak. Cedzak ma większe otworki niż sitko, sok przez niego szybko odcieka. Ale otworki muszą być mniejsze niż nasionka winogron.

Winogronowy miks przecedzamy przez cedzak. Cedzak...

6. 

Po przecedzeniu syropu wkładamy do cedzaka czystą gazę i z reszty skórek i nasionek wyciskamy pozostały sok.

Po przecedzeniu syropu wkładamy do cedzaka...

7. 

Syrop napełniamy do szklanych, lub plastikowych butelek. W ten sposób na zimo przygotowany syrop przechowujemy w lodówce.

Syrop napełniamy do szklanych, lub plastikowych...

8. 

Syrop możemy również przechowywać w buteleczkach (słoiczkach) i pasteryzować je w garnku, albo w piekarniku.

Syrop możemy również przechowywać w...

9. 

Słoiki układamy na blachę wyłożoną gazetami i wlewamy wodę. W 100°C, w piekarniku, krótko pasteryzujemy. W ten sposób sterylizowany syrop możemy przechowywać do otwarcia i w normalnych pokojowych temperaturach.

Słoiki układamy na blachę wyłożoną gazetami...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się