swiatwemnie.pl

Dwukolorowy tort

Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  biała czekolada 250 g

W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 150 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  proszek do pieczenia 7.5 g  olej rzepakowy 50 ml

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.

5. 

kakao proszek 2 łyżki

Dodajemy kakaowy proszek i przygotowaną pianę z białek.

6. 

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.

8. 

miękki twaróg 500 g

Do ostudzonej śmietany z czekoladą dodajemy trzepaczką twaróg.

9. 

żelatyna w listkach 15 g

W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.

10. 

Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.

11. 

Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.

12. 

powidło według własnego wyboru 60 g

Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.

13. 

Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.

14. 

powidło według własnego wyboru 60 g

Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.

15. 

Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.

16. 

Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się