swiatwemnie.pl

Dwukolorowy tort

     

Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  biała czekolada 250 gramów

W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 7.5 grama  olej rzepakowy 50 mililitrów

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.

5. 

kakao proszek 2 łyżki

Dodajemy kakaowy proszek i przygotowaną pianę z białek.

6. 

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.

8. 

miękki twaróg 500 gramów

Do ostudzonej śmietany z czekoladą dodajemy trzepaczką twaróg.

9. 

żelatyna w listkach 15 gramów

W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.

10. 

Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.

11. 

Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.

12. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.

13. 

Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.

14. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.

15. 

Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.

16. 

Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się