Dwukolorowy tort
![Dwukolorowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001576/img_pl_4x3/dwukolorowy-tort_00180.jpg)
Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.
przepis,fotoprzepis,biała czekolada,kakao proszek,miękki twaróg,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
biała czekolada | 250 | gramów | |
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
miękki twaróg | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
olej rzepakowy | 50 | mililitrów | |
powidło według własnego wyboru | 120 | gramów | |
proszek do pieczenia | 7.5 | grama | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żelatyna w listkach | 15 | gramów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • biała czekolada 250 gramów
W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7512.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7474.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7479.jpg)
4.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 7.5 grama • olej rzepakowy 50 mililitrów
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7480.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7481.jpg)
6.
Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7477.jpg)
7.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7482.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7520.jpg)
9.
żelatyna w listkach 15 gramów
W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7521.jpg)
10.
Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7527.jpg)
11.
Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7523.jpg)
12.
powidło według własnego wyboru 60 gramów
Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7525.jpg)
13.
Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7528.jpg)
14.
powidło według własnego wyboru 60 gramów
Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7529.jpg)
15.
Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7542.jpg)
16.
Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001576/small/IMG_7562_web.jpg)
Smacznego!