PRZEPISY

Dwukolorowy tort

Dwukolorowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Fantastyczny przepis na tort z kakaowego korpusu i kremu z białej czekolady i twarogu.

przepis,fotoprzepis,biała czekolada,kakao proszek,miękki twaróg,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

172 g

Energia porcji

491 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

biała czekolada

250

1348

gramów

kcal

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

cukier kryształ

150

603

gramów

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

miękki twaróg

500

595

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

150

534

gramów

kcal

olej rzepakowy

50

450

mililitrów

kcal

powidło według własnego wyboru

120

240

gramów

kcal

proszek do pieczenia

7.5

6

grama

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żelatyna w listkach

15

54

gramów

kcal

żółtko jajka

6

342

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  biała czekolada 250 gramów

W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia.

W garnku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w...

2. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 7.5 grama  olej rzepakowy 50 mililitrów

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i troszkę oleju. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy część przygotowanej piany z białek.

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem...

5. 

kakao proszek 2 łyżki

Dodajemy kakaowy proszek i przygotowaną pianę z białek.

Dodajemy kakaowy proszek i przygotowaną pianę z...

6. 

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki smarujemy masłem. Do formy równomiernie wlewamy ciasto na korpus i lekko potrząsamy, aby uwolnić pęcherzyki.

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem a boki...

7. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C....

8. 

miękki twaróg 500 gramów

Do ostudzonej śmietany z czekoladą dodajemy trzepaczką twaróg.

Do ostudzonej śmietany z czekoladą dodajemy...

9. 

żelatyna w listkach 15 gramów

W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim ogniu plasterki żelatyny.

W niewielkiej ilości wody roztapiamy na średnim...

10. 

Następnie ją energicznie dodajemy do przygotowanego kremu.

Następnie ją energicznie dodajemy do...

11. 

Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej jednakowe płaty.

Wystudzony korpus przekrawamy na dwa mniej więcej...

12. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy go kwaśnym powidłem.

Dolny płat wkładamy z powrotem do formy i...

13. 

Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie połowę kremu.

Na warstwę z powidła wylewamy równomiernie...

14. 

powidło według własnego wyboru 60 gramów

Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu i też smarujemy powidłem.

Na krem dobrze kładziemy drugą część korpusu...

15. 

Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie otwieramy, tort wkładamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na noc.

Na wierzch wylewamy resztę kremu. Formę nie...

16. 

Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i podajemy.

Wierzch ozdabiamy startą białą czekoladą i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się