PRZEPISY

Kasztanowy tort kopiec kreta

Kasztanowy tort kopiec kreta

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Wspaniały tort z chrupiącym migdałowym korpusem, pełen bitej śmietany z kawałkami czekolady.

przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada,kasztanowe puree,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

białko jajka

3

51

sztuki

kcal

cukier kryształ

60

242

gramów

kcal

czekolada

100

513

gramów

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

kasztanowe puree

500

1055

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

migdały

100

579

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

posypka czekoladowa

0

??

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

400

1244

mililitrów

kcal

żelatyna spożywcza

10

36

gramów

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Korpus

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 60 gramów  kakao proszek 2 łyżki

Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao.

Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao....

2. 

migdały 100 gramów

Migdały siekamy na drobno w elektrycznym siekaczu, dodajemy je do ciasta i mieszamy.

Migdały siekamy na drobno w elektrycznym...

3. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie...

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy o średnicy 22 cm.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką...

5. 

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15...

6. Nadzienie z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  żelatyna spożywcza 10 gramów  woda 100 mililitrów

Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w wodzie rozpuszczamy żelatynę i lekko ją podgrzewamy. Łyżeczkę bitej śmietany dajemy do garnuszka z żelatyną, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do bitej śmietany. Równomiernie mieszamy.

Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w...

7. 

czekolada 100 gramów

Czekoladę siekamy na drobno i dodajemy ją do bitej śmietany.

Czekoladę siekamy na drobno i dodajemy ją do...

8. Układamy tort

kasztanowe puree 500 gramów

Plastikową miskę o średnicy 22 cm i wysokością około 9 cm wykładamy folią spożywczą. W misce równomiernie ugniatamy rozmrożone kasztanowe puree tak, abyśmy całą miskę w środku pokryli.

Plastikową miskę o średnicy 22 cm i...

9. 

Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej śmietany.

Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej...

10. 

Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające puree po brzegach delikatnie ugniatamy po obwodzie korpusu. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.

Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające...

11. 

Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i usuwamy folię.

Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i...

12. 

posypka czekoladowa

Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką. Delikatnie je rękami dociskamy do kasztanowego puree.

Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się