Kasztanowy tort kopiec kreta

Wspaniały tort z chrupiącym migdałowym korpusem, pełen bitej śmietany z kawałkami czekolady.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada,kasztanowe puree,Torty
Torty
Kategorie
Torty ›Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
czekolada | 100 513 | gramów kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
kasztanowe puree | 500 1055 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
migdały | 100 579 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
posypka czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 1244 | mililitrów kcal | |
żelatyna spożywcza | 10 36 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1. Korpus
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 60 gramów • kakao proszek 2 łyżki
Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao.

2.
migdały 100 gramów
Migdały siekamy na drobno w elektrycznym siekaczu, dodajemy je do ciasta i mieszamy.


4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy o średnicy 22 cm.

5.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

6. Nadzienie z bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • żelatyna spożywcza 10 gramów • woda 100 mililitrów
Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w wodzie rozpuszczamy żelatynę i lekko ją podgrzewamy. Łyżeczkę bitej śmietany dajemy do garnuszka z żelatyną, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do bitej śmietany. Równomiernie mieszamy.


8. Układamy tort
kasztanowe puree 500 gramów
Plastikową miskę o średnicy 22 cm i wysokością około 9 cm wykładamy folią spożywczą. W misce równomiernie ugniatamy rozmrożone kasztanowe puree tak, abyśmy całą miskę w środku pokryli.

9.
Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej śmietany.

10.
Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające puree po brzegach delikatnie ugniatamy po obwodzie korpusu. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.

11.
Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i usuwamy folię.

12.
Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką. Delikatnie je rękami dociskamy do kasztanowego puree.

Smacznego!