Kasztanowy tort kopiec kreta
![Kasztanowy tort kopiec kreta](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000954/img_pl_4x3/kasztanowy-tort-kopiec-kreta_00180.jpg)
Wspaniały tort z chrupiącym migdałowym korpusem, pełen bitej śmietany z kawałkami czekolady.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada,kasztanowe puree,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
czekolada | 100 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
kasztanowe puree | 500 | gramów | |
masło | - | ||
migdały | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
posypka czekoladowa | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 10 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 60 gramów • kakao proszek 2 łyżki
Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/vymiesame%20cukor%20s%20vajcami%20a%20kakaom.jpg)
2.
migdały 100 gramów
Migdały siekamy na drobno w elektrycznym siekaczu, dodajemy je do ciasta i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/pridame%20orechy.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/vyslahany%20sneh.jpg)
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy o średnicy 22 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/cesto%20vylejeme.jpg)
5.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/upeceny%20korpus.jpg)
6. Nadzienie z bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • żelatyna spożywcza 10 gramów • woda 100 mililitrów
Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w wodzie rozpuszczamy żelatynę i lekko ją podgrzewamy. Łyżeczkę bitej śmietany dajemy do garnuszka z żelatyną, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do bitej śmietany. Równomiernie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/pripava%20zelatinovej%20slahacky.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/slahacka%20s%20cokoladou.jpg)
8. Układamy tort
kasztanowe puree 500 gramów
Plastikową miskę o średnicy 22 cm i wysokością około 9 cm wykładamy folią spożywczą. W misce równomiernie ugniatamy rozmrożone kasztanowe puree tak, abyśmy całą miskę w środku pokryli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/vyložime%20s%20gastanovym%20pyre.jpg)
9.
Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej śmietany.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/naplnime%20slahackou.jpg)
10.
Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające puree po brzegach delikatnie ugniatamy po obwodzie korpusu. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/na%20vrch%20polozime%20korpus.jpg)
11.
Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i usuwamy folię.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/IMG_5016w.jpg)
12.
Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką. Delikatnie je rękami dociskamy do kasztanowego puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000954/small/IMG_5017w.jpg)
Smacznego!