swiatwemnie.pl

Kasztanowy tort kopiec kreta

    

Wspaniały tort z chrupiącym migdałowym korpusem, pełen bitej śmietany z kawałkami czekolady.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Korpus

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 60 gramów  kakao proszek 2 łyżki

Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao.

Korpus

2. 

migdały 100 gramów

Migdały siekamy na drobno w elektrycznym siekaczu, dodajemy je do ciasta i mieszamy.

3. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy o średnicy 22 cm.

5. 

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

6. Nadzienie z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  żelatyna spożywcza 10 gramów  woda 100 mililitrów

Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w wodzie rozpuszczamy żelatynę i lekko ją podgrzewamy. yżeczkę bitej śmietany dajemy do garnuszka z żelatyną, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do bitej śmietany. Równomiernie mieszamy.

Nadzienie z bitej śmietany

7. 

czekolada 100 gramów

Czekoladę siekamy na drobno i dodajemy ją do bitej śmietany.

8. Układamy tort

kasztanowe puree 500 gramów

Plastikową miskę o średnicy 22 cm i wysokością około 9 cm wykładamy folią spożywczą. W misce równomiernie ugniatamy rozmrożone kasztanowe puree tak, abyśmy całą miskę w środku pokryli.

Układamy tort

9. 

Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej śmietany.

10. 

Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające puree po brzegach delikatnie ugniatamy po obwodzie korpusu. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.

11. 

Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i usuwamy folię.

12. 

posypka czekoladowa

Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką. Delikatnie je rękami dociskamy do kasztanowego puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się