Kasztanowy tort kopiec kreta
Wspaniały tort z chrupiącym migdałowym korpusem, pełen bitej śmietany z kawałkami czekolady.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),czekolada,kasztanowe puree,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
czekolada | 100 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
kasztanowe puree | 500 | gramów | |
masło | - | ||
migdały | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
posypka czekoladowa | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 10 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 60 gramów • kakao proszek 2 łyżki
Mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy kakao.
2.
migdały 100 gramów
Migdały siekamy na drobno w elektrycznym siekaczu, dodajemy je do ciasta i mieszamy.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do natłuszczonej, mąką posypanej tortowej formy o średnicy 22 cm.
5.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
6. Nadzienie z bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • żelatyna spożywcza 10 gramów • woda 100 mililitrów
Bitą śmietanę ubijamy na gęsto. W garnuszku w wodzie rozpuszczamy żelatynę i lekko ją podgrzewamy. Łyżeczkę bitej śmietany dajemy do garnuszka z żelatyną, mieszamy i zawartość garnuszka wlewamy do bitej śmietany. Równomiernie mieszamy.
8. Układamy tort
kasztanowe puree 500 gramów
Plastikową miskę o średnicy 22 cm i wysokością około 9 cm wykładamy folią spożywczą. W misce równomiernie ugniatamy rozmrożone kasztanowe puree tak, abyśmy całą miskę w środku pokryli.
9.
Kasztanową miskę wypełniamy nadzieniem z bitej śmietany.
10.
Na wierzch kładziemy upieczony korpus. Wystające puree po brzegach delikatnie ugniatamy po obwodzie korpusu. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
11.
Na miskę z tortem kładziemy talerz, obracamy i usuwamy folię.
12.
Ozdabiamy czekoladową cukierniczą posypką. Delikatnie je rękami dociskamy do kasztanowego puree.
Smacznego!