Tort biedronka
Łatwy początkujący tort z biszkoptowego ciasta, pieczony bez cukierniczych akcesoriów :)
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,powidło wiśniowe,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
banan | 4 | sztuki | |
biała czekolada | - | ||
białko jajka | 12 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier puder | 12 | łyżek | |
czekolada do gotowania | 0 | ||
marcepanowa masa kolorowa | 0 | ||
masło | - | ||
masło | 120 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 12 | łyżek | |
olej słonecznikowy | - | ||
powidło wiśniowe | - | ||
proszek do pieczenia | 3 | łyżeczki | |
syrop owocowy | - | ||
woda | 12 | łyżek | |
żółtko jajka | 12 | sztuk |
Przepis
1. Biszkoptowe ciasto - pieczemy korpus
żółtko jajka 12 sztuk • cukier puder 12 łyżek • woda 12 łyżek
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3.
białko jajka 12 sztuk
Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę i pianę na przemian dodajemy do jajek i mieszamy.
4.
Ciasto rozdzielamy na trzy równe części.
5.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Na masłem wysmarowanych i mąką posypanych blachach pieczemy trzy biszkoptowe płaty.
6. 1. część nadzienia
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów • cukier kryształ 50 gramów
W mleku mieszamy cukier, waniliowy budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.
7. Ozdoby
czekolada do gotowania • olej słonecznikowy
Roztapiamy czekoladę i częścią z niej smarujemy w cienkiej warstwie na folię posmarowaną olejem. Po stężeniu wykrawamy z czekolady kropki dla biedronki.
8.
Z folii wyrabiamy czułki, moczymy je w roztopionej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.
9. Tworzymy tort
Z papieru wycinamy szablon ciała biedronki - duży owal. Za pomocą szablonu z płatów ciasta wycinamy ciało biedronki.
10.
Resztki z ciasta kroimy na drobno. Skrapiamy je owocowym, smakowo kwaskowatym syropem.
11. Nadzienie
masło 120 gramów • cukier puder 80 gramów
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń i dobrze mieszamy. Dodajemy biszkoptowe resztki.
12. Składamy tort
Na pierwszy płat tortu smarujemy lekko podgrzany - roztopiony, smakowo kwaśny dżem. Nanosimy połowę nadzienia.
13.
banan 4 sztuki
Na nadzienie układamy kółeczka bananów. Przykrywamy drugim płatem i postęp powtarzamy.
14.
Kładziemy ostatni płat i cały tort ponownie smarujemy dżemem, ewentualnie cienką warstwą masła wymieszanego z cukrem.
15.
Czerwony marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Spod przyłożonego szablonu marcepan musi wystawać i sięgać aż po boki ciała biedronki.
16.
czekolada do gotowania • biała czekolada
Czerwony marcepan przekładamy na tort, delikatnie ręką ugładzamy po wierzchu i po bokach. Robimy to szybko, bo marcepan się szybko roztapia. Resztę marcepanu wokół biedronki odkrawamy. Wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie roztapiamy czekoladę. Biedronkę wyciągamy z lodówki, jej główkę smarujemy czekoladą. Roztapiamy białą czekoladę i wytwarzamy białka oczu, wkładamy do nich czekoladowe kółeczka. Nawilżając czekoladowe kółeczka przylepiamy na ciało biedronki czekoladowe kropki. Osadzamy czułka.
17.
Jeśli mamy inny kolorowy marcepan możemy z niego powykrawać różne przyrodnicze motywy - kwiaty itp., którymi ozdabiamy ciało biedronki po obwodzie. Tort przed podawaniem przez kilka godzin schładzamy w lodówce.
Smacznego!