swiatwemnie.pl

Tort biedronka

    

Łatwy początkujący tort z biszkoptowego ciasta, pieczony bez cukierniczych akcesoriów :)

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. Biszkoptowe ciasto - pieczemy korpus

żółtko jajka 12 sztuk  cukier puder 12 łyżek  woda 12 łyżek

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.

Biszkoptowe ciasto - pieczemy korpus

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 12 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę i pianę na przemian dodajemy do jajek i mieszamy.

4. 

Ciasto rozdzielamy na trzy równe części.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Na masłem wysmarowanych i mąką posypanych blachach pieczemy trzy biszkoptowe płaty.

6. 1. część nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów  cukier kryształ 50 gramów

W mleku mieszamy cukier, waniliowy budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.

1. część nadzienia

7. Ozdoby

czekolada do gotowania  olej słonecznikowy

Roztapiamy czekoladę i częścią z niej smarujemy w cienkiej warstwie na folię posmarowaną olejem. Po stężeniu wykrawamy z czekolady kropki dla biedronki.

Ozdoby

8. 

Z folii wyrabiamy czułki, moczymy je w roztopionej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.

9. Tworzymy tort

Z papieru wycinamy szablon ciała biedronki - duży owal. Za pomocą szablonu z płatów ciasta wycinamy ciało biedronki.

Tworzymy tort

10. 

syrop owocowy

Resztki z ciasta kroimy na drobno. Skrapiamy je owocowym, smakowo kwaskowatym syropem.

11. Nadzienie

masło 120 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń i dobrze mieszamy. Dodajemy biszkoptowe resztki.

Nadzienie

12. Składamy tort

powidło wiśniowe

Na pierwszy płat tortu smarujemy lekko podgrzany - roztopiony, smakowo kwaśny dżem. Nanosimy połowę nadzienia.

Składamy tort

13. 

banan 4 sztuki

Na nadzienie układamy kółeczka bananów. Przykrywamy drugim płatem i postęp powtarzamy.

14. 

Kładziemy ostatni płat i cały tort ponownie smarujemy dżemem, ewentualnie cienką warstwą masła wymieszanego z cukrem.

15. 

marcepanowa masa kolorowa

Czerwony marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Spod przyłożonego szablonu marcepan musi wystawać i sięgać aż po boki ciała biedronki.

16. 

czekolada do gotowania  biała czekolada

Czerwony marcepan przekładamy na tort, delikatnie ręką ugładzamy po wierzchu i po bokach. Robimy to szybko, bo marcepan się szybko roztapia. Resztę marcepanu wokół biedronki odkrawamy. Wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie roztapiamy czekoladę. Biedronkę wyciągamy z lodówki, jej główkę smarujemy czekoladą. Roztapiamy białą czekoladę i wytwarzamy białka oczu, wkładamy do nich czekoladowe kółeczka. Nawilżając czekoladowe kółeczka przylepiamy na ciało biedronki czekoladowe kropki. Osadzamy czułka.

17. 

marcepanowa masa kolorowa

Jeśli mamy inny kolorowy marcepan możemy z niego powykrawać różne przyrodnicze motywy - kwiaty itp., którymi ozdabiamy ciało biedronki po obwodzie. Tort przed podawaniem przez kilka godzin schładzamy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się