swiatwemnie.pl

Tort Pawłowej

     

Prosty przepis na doskonały tort na piankowej bazie, nazwany na cześć rosyjskiej tancerki Anny Pawłowej. Ma chrupiący wierzch a w środku jest miękki i lekki.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Białko jajka4sztuki
Borówki100gramów
Cukier kryształ210gramów
Cukier puder½łyżki
Cukier waniliowy40gramów
Ocet jabłkowy1łyżka
Skrobia kukurydziana1łyżka
Truskawki100gramów
Śmietan-fix1sztuka
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

cukier kryształ 210 g  cukier waniliowy 40 g  ocet jabłkowy 1 łyżka  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Do piany dodajemy cukier, ocet a następnie skrobię kukurydzianą.

3. 

Krem rozcieramy na papierze do pieczenia na okręgu tortownicy, tak by brzegi były wyższe niż część środkowa.

4. 

Pieczemy w 100°C około godziny i 30 minut. Piekarnik nie otwieramy tylko zostawiamy w nim spód do wychłodnięcia razem z piekarnikiem (około 2 godziny).

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix 1 sztuka  cukier puder ½ łyżki

Ubijamy śmietanę ze śmietaną fix i odrobiną cukru.

6. 

borówki 100 g  truskawki 100 g

Na spód dajemy bitą śmietanę a na wierzch układamy borówki i na drobno pokrojone truskawki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się