swiatwemnie.pl

Mascarpone tort z białą czekoladą

    

Prosty orzeźwiający tort z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady z borówkami.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 3 łyżki

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Dodajemy olej i mieszamy.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.

5. 

Pianę z białek delikatnie dodajemy do ciasta.

6. 

Ciasto wylewamy do formy na tort wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  biała czekolada 100 gramów

Śmietanę zagotowujemy z czekoladą i odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy...

8. 

mascarpone 500 gramów

...i dodajemy mascarpone.

9. 

Korpus wyciągamy na paterę i usuwamy papier do pieczenia.

10. 

dżem borówkowy  sok z cytryny 1 łyżka

Smarujemy dżemem wymieszanym z sokiem z cytryny.

11. 

Na tort nakładamy okręg z formy i równomiernie nanosimy nadzienie.

12. 

borówki

Na wierzch tortu układamy borówki.

13. 

Odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się