Tort Malakoff z mascarpone
![Tort Malakoff z mascarpone](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000989/img_pl_4x3/tort-malakoff-z-mascarpone_00180.jpg)
Tradycyjny ulubiony tort którego podstawą są biszkopty. Na tort Malakoff jest wiele przepisów a my wam oferujemy jeden z tych najlepszych.
przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,mascarpone,migdały płatki,Torty,Ciasta kremowe,Bez pieczenia
Torty
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
długie biszkopty | 320 | gramów | |
kawa rozpuszczalna | 2 | łyżeczki | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
migdały płatki | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
rum | 3 | łyżki | |
woda | 150 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie biszkoptów
długie biszkopty 320 gramów
Potrzebną ilość biszkoptów obcinamy na wysokość formy na tort. Formę wykładamy folią spożywczą i biszkopty dookoła formy układamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5511w.jpg)
2. Krem
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier waniliowy 10 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Odstawiamy żeby dobrze wystygł.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5507w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5509w.jpg)
4.
Do masła dodajemy wystudzony budyń.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5513w.jpg)
5.
mascarpone 250 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów
Dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę do ubijania.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5514w.jpg)
6.
woda 150 mililitrów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • rum 3 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Wodę mieszamy z kawą rozpuszczalną i rumem i wylewamy ją na płytką miskę. W drugiej misce przygotowujemy sobie mleko. W mleku stopniowo maczamy biszkopty które mamy ułożone po obwodzie formy. Biszkopty nie moczymy długo, żeby nam bardzo nie namokły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5516w.jpg)
7.
W kawie moczymy kolejne biszkopty i układamy je na dno formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5517w.jpg)
8.
Na biszkopty warstwowo nakładamy ponad jedną trzecią kremu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5518w.jpg)
9.
Na krem ponownie układamy biszkopty namoczone w kawie. Znów warstwowo dajemy krem, z którego zostawiamy około 4 - 5 stołowych łyżek w misce. Znów kładziemy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Te smarujemy odłożonym kremem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5522w.jpg)
10.
migdały płatki 50 gramów
Wierzch tortu posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na noc do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5523w.jpg)
11.
Na drugi dzień serwujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000989/small/IMG_5579w.jpg)
Smacznego!