swiatwemnie.pl

Tort Malakoff z mascarpone

Tort Malakoff z mascarpone

    

Tradycyjny ulubiony tort którego podstawą są biszkopty. Na tort Malakoff jest wiele przepisów a my wam oferujemy jeden z tych najlepszych.

przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,mascarpone,migdały płatki,Torty,Ciasta kremowe,Bez pieczenia

Torty

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Przepis

1. Przygotowanie biszkoptów

długie biszkopty 320 gramów

Potrzebną ilość biszkoptów obcinamy na wysokość formy na tort. Formę wykładamy folią spożywczą i biszkopty dookoła formy układamy.

Przygotowanie biszkoptów

2. Krem

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń. Odstawiamy żeby dobrze wystygł.

Krem

3. 

masło 125 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem na gładką masę.

4. 

Do masła dodajemy wystudzony budyń.

5. 

mascarpone 250 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów

Dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę do ubijania.

6. 

woda 150 mililitrów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  rum 3 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Wodę mieszamy z kawą rozpuszczalną i rumem i wylewamy ją na płytką miskę. W drugiej misce przygotowujemy sobie mleko. W mleku stopniowo maczamy biszkopty które mamy ułożone po obwodzie formy. Biszkopty nie moczymy długo, żeby nam bardzo nie namokły.

7. 

W kawie moczymy kolejne biszkopty i układamy je na dno formy.

8. 

Na biszkopty warstwowo nakładamy ponad jedną trzecią kremu.

9. 

Na krem ponownie układamy biszkopty namoczone w kawie. Znów warstwowo dajemy krem, z którego zostawiamy około 4 - 5 stołowych łyżek w misce. Znów kładziemy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Te smarujemy odłożonym kremem.

10. 

migdały płatki 50 gramów

Wierzch tortu posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na noc do lodówki.

11. 

Na drugi dzień serwujemy.

Smacznego!

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy10gramów
długie biszkopty320gramów
kawa rozpuszczalna2łyżeczki
mascarpone250gramów
masło125gramów
migdały płatki50gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
rum3łyżki
woda150mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się