Kakaowy strudel
Proste ciasto, które smakuje zwłaszcza dzieciom.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 40 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 3 | łyżki | |
masło | 80 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 125 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
sól | - | ||
świeże drożdże | 10 | gramów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 125 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 40 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 50 gramów • świeże drożdże 10 gramów • sól
W ciepłym mleku z odrobiną cukru rozpuszczamy drożdże - wyrobi się rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, roztopione masło, szczyptę soli i dolewamy rozczyn.
2.
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 • cukier kryształ 3 łyżki • kakao proszek 3 łyżki • masło 30 gramów
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Posypujemy je cukrem, kakaem i polewamy roztopionym masłem.
4.
Ciasto zawijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Strudel możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, ale i nie musimy. Pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Smacznego!