swiatwemnie.pl

Kakaowy strudel

    

Proste ciasto, które smakuje zwłaszcza dzieciom.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 125 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier puder 40 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 gramów  świeże drożdże 10 gramów  sól

W ciepłym mleku z odrobiną cukru rozpuszczamy drożdże - wyrobi się rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko, roztopione masło, szczyptę soli i dolewamy rozczyn.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550  cukier kryształ 3 łyżki  kakao proszek 3 łyżki  masło 30 gramów

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Posypujemy je cukrem, kakaem i polewamy roztopionym masłem.

4. 

Ciasto zawijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Strudel możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, ale i nie musimy. Pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się