swiatwemnie.pl

Morelowe ciasto z kruszonką

Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką o kwaskowatym smaku.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  świeże drożdże 20 g  mleko półtłuste 1,5% 1 dl

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małą dziurkę do której rozkruszamy drożdże i wlewamy trochę letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, aby się nam wytworzył zakwas.

Przygotowanie ciasta

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1.5 dl  cukier kryształ 1.5 łyżki  sól  masło 70 g

Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, masło, cukier, szczyptę soli i wyrabiamy rzadkie ciasto.

3. 

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, abyśmy mogli ciasto po upieczeniu łatwo oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Przygotowanie kruszonki

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  masło 100 g  cukier kryształ 100 g

Masę na kruszonkę przygotujemy sobie wymieszaniem mąki, miękkiego masła i cukru.

5. 

morele

Na cieście układamy połówki wypestkowanych moreli i posypujemy kruszonką.

6. 

Pieczemy na 180°C około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się