Morelowe ciasto z kruszonką
Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką o kwaskowatym smaku.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,masło,morele,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1.5 | łyżki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
masło | 170 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 2.5 | decylitra | |
morele | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • świeże drożdże 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małą dziurkę do której rozkruszamy drożdże i wlewamy trochę letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, aby się nam wytworzył zakwas.
2.
mleko półtłuste 1,5% 1.5 decylitra • cukier kryształ 1.5 łyżki • sól • masło 70 gramów
Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, masło, cukier, szczyptę soli i wyrabiamy rzadkie ciasto.
3.
Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, abyśmy mogli ciasto po upieczeniu łatwo oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Przygotowanie kruszonki
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • masło 100 gramów • cukier kryształ 100 gramów
Masę na kruszonkę przygotujemy sobie wymieszaniem mąki, miękkiego masła i cukru.
6.
Pieczemy na 180°C około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!