PRZEPISY

Morelowe ciasto z kruszonką

Morelowe ciasto z kruszonką

Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką o kwaskowatym smaku.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,masło,morele,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1.5łyżki
cukier kryształ100gramów
masło170gramów
mleko półtłuste 1,5%2.5decylitra
morele-
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
sól-
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  świeże drożdże 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małą dziurkę do której rozkruszamy drożdże i wlewamy trochę letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, aby się nam wytworzył zakwas.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1.5 decylitra  cukier kryształ 1.5 łyżki  sól  masło 70 gramów

Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, masło, cukier, szczyptę soli i wyrabiamy rzadkie ciasto.

3. 

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, abyśmy mogli ciasto po upieczeniu łatwo oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Przygotowanie kruszonki

mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  masło 100 gramów  cukier kryształ 100 gramów

Masę na kruszonkę przygotujemy sobie wymieszaniem mąki, miękkiego masła i cukru.

5. 

morele

Na cieście układamy połówki wypestkowanych moreli i posypujemy kruszonką.

6. 

Pieczemy na 180°C około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się