PRZEPISY

Orzechowy warkocz z ciasta drożdżowego

Orzechowy warkocz z ciasta drożdżowego

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,słodkie migdały,orzechy włoskie,rodzynki,cynamon mielony,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ160gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze2sztuki
masło120gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
orzechy włoskie40gramów
rodzynki100gramów
sól-
słodkie migdały40gramów
świeże drożdże21gramów

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  świeże drożdże 21 gramów  cukier kryształ 80 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  masło 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól

Z mąki, drożdży, letniego mleka, cukru, masła, jajek oraz szczypty soli wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto przykrywamy serwetką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3. 

słodkie migdały 40 gramów  orzechy włoskie 40 gramów

Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy mieszankę orzechową. Jeżeli nie mamy obranych już migdałów, możemy je po prostu zanurzyć w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej nam będzie je obrać. Następnie migdały wraz z orzechami siekamy na drobne kawałki.

4. 

cukier kryształ 80 gramów  rodzynki 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

W małej misce mieszamy cukier, posiekane orzechy, rodzynki i cynamon.

5. 

masło 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z trzech części rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, który smarujemy rozpuszczonym masłem i napełniamy orzechowym nadzieniem.

6. 

Każdy kawałek zawijamy i splatamy ze sobą w warkocz.

7. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie