Orzechowy warkocz z ciasta drożdżowego
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,słodkie migdały,orzechy włoskie,rodzynki,cynamon mielony,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 160 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 120 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
orzechy włoskie | 40 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
sól | - | ||
słodkie migdały | 40 | gramów | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • świeże drożdże 21 gramów • cukier kryształ 80 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • masło 100 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól
Z mąki, drożdży, letniego mleka, cukru, masła, jajek oraz szczypty soli wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto przykrywamy serwetką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3.
słodkie migdały 40 gramów • orzechy włoskie 40 gramów
Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy mieszankę orzechową. Jeżeli nie mamy obranych już migdałów, możemy je po prostu zanurzyć w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej nam będzie je obrać. Następnie migdały wraz z orzechami siekamy na drobne kawałki.
4.
cukier kryształ 80 gramów • rodzynki 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
W małej misce mieszamy cukier, posiekane orzechy, rodzynki i cynamon.
5.
masło 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z trzech części rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, który smarujemy rozpuszczonym masłem i napełniamy orzechowym nadzieniem.
6.
Każdy kawałek zawijamy i splatamy ze sobą w warkocz.
7.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Smacznego!