swiatwemnie.pl

Orzechowy warkocz z ciasta drożdżowego

NO_DESC_

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  świeże drożdże 21 g  cukier kryształ 80 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  masło 100 g  jajka kurze 2 sztuki  sól

Z mąki, drożdży, letniego mleka, cukru, masła, jajek oraz szczypty soli wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto przykrywamy serwetką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3. 

słodkie migdały 40 g  orzechy włoskie 40 g

Gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy mieszankę orzechową. Jeżeli nie mamy obranych już migdałów, możemy je po prostu zanurzyć w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej nam będzie je obrać. Następnie migdały wraz z orzechami siekamy na drobne kawałki.

4. 

cukier kryształ 80 g  rodzynki 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

W małej misce mieszamy cukier, posiekane orzechy, rodzynki i cynamon.

5. 

masło 20 g  mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z trzech części rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, który smarujemy rozpuszczonym masłem i napełniamy orzechowym nadzieniem.

6. 

Każdy kawałek zawijamy i splatamy ze sobą w warkocz.

7. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się