swiatwemnie.pl

Pełnoziarniste twarogowe ciasto

     

Doskonałe ciasto pełne błonnika ze smacznym i słodkim twarogiem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 150 ml  cukier trzcinowy 1 łyżeczka  mąka pełnoziarnista 1 łyżeczka  świeże drożdże 20 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka pełnoziarnista 300 g  jajka kurze 1 sztuka  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 80 g  cukier trzcinowy 20 g  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, jogurt, cukier i szczyptę soli. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest rzadkiej, lepiącej się konsystencji.

4. 

rodzynki 60 g

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

5. 

twaróg granulowany 250 g  cukier trzcinowy 50 g  jajka kurze 1 sztuka

Twaróg mieszamy z jajkiem, cukrem,...

6. 

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 2 łyżki

...jogurtem,...

7. 

skrobia kukurydziana 2 łyżki

...i skrobią kukurydzianą.

8. 

mąka pełnoziarnista

Na blachę (32x42 cm) dajemy papier do pieczenia. Na papier kładziemy ciasto, posypujemy mąką i rękami ciasto rozciągamy na całą blachę.

9. 

Na ciasto rozkładamy twaróg.

10. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

Ostudzone ciasto kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się