Pełnoziarniste twarogowe ciasto
Doskonałe ciasto pełne błonnika ze smacznym i słodkim twarogiem.
przepis,fotoprzepis,mąka pełnoziarnista,mąka pełnoziarnista,mąka pełnoziarnista,rodzynki,twaróg granulowany,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 1 | łyżeczka | |
cukier trzcinowy | 70 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 80 | gramów | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 150 | mililitrów | |
mąka pełnoziarnista | 300 | gramów | |
mąka pełnoziarnista | 1 | łyżeczka | |
mąka pełnoziarnista | - | ||
rodzynki | 60 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 2 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg granulowany | 250 | gramów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • cukier trzcinowy 1 łyżeczka • mąka pełnoziarnista 1 łyżeczka • świeże drożdże 20 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
mąka pełnoziarnista 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 80 gramów • cukier trzcinowy 20 gramów • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, jogurt, cukier i szczyptę soli. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest rzadkiej, lepiącej się konsystencji.
5.
twaróg granulowany 250 gramów • cukier trzcinowy 50 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Twaróg mieszamy z jajkiem, cukrem,...
8.
Na blachę (32x42 cm) dajemy papier do pieczenia. Na papier kładziemy ciasto, posypujemy mąką i rękami ciasto rozciągamy na całą blachę.
9.
Na ciasto rozkładamy twaróg.
10.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
11.
Ostudzone ciasto kroimy.
Smacznego!