swiatwemnie.pl

Jeżynowy placek z chlebowego ciasta

    

Ulubiony placek z cienkiego drożdżowego ciasta z jeżynami.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 21 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

masło 100 gramów

Roztapiamy masło i odstawiamy je do ostudzenia.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  cukier kryształ 60 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i szczyptę soli.

4. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów

Wlewamy masło, letnie mleko i rozczyn. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

5. 

Jeżyny 800 gramów

Jeżyny myjemy. Zamrożone odstawiamy do niecałkowitego rozmrożenia.

6. 

Przygotowujemy sobie dwie blachy (42X32 cm) i wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na blachy. Stopniowo, po jednej blasze, rozwałkowujemy.

7. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto z papierem wyciągamy i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Według potrzeby, po wierzchu, delikatnie posypujemy mąką (jeśli się nam lepi wałek).

8. 

cukier kryształ 3 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Ciasto z papierem z powrotem kładziemy na blachę, dodajemy jeżyny (połowę z przygotowanych), posypujemy cukrem i cynamonem (tą samą ilość użyjemy na drugą blachę).

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Wystudzony placek rozkrawamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się