Jeżynowy placek z chlebowego ciasta
![Jeżynowy placek z chlebowego ciasta](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001762/img_pl_4x3/jezynowy-placek-z-chlebowego-ciasta_00180.jpg)
Ulubiony placek z cienkiego drożdżowego ciasta z jeżynami.
przepis,fotoprzepis,Jeżyny,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
Jeżyny | 800 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżeczka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
świeże drożdże | 21 | gramów |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 21 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5355.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5353.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • cukier kryształ 60 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i szczyptę soli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5349.jpg)
4.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów
Wlewamy masło, letnie mleko i rozczyn. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5359.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5369.jpg)
6.
Przygotowujemy sobie dwie blachy (42X32 cm) i wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na blachy. Stopniowo, po jednej blasze, rozwałkowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5361.jpg)
7.
Ciasto z papierem wyciągamy i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Według potrzeby, po wierzchu, delikatnie posypujemy mąką (jeśli się nam lepi wałek).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5366.jpg)
8.
cukier kryształ 3 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Ciasto z papierem z powrotem kładziemy na blachę, dodajemy jeżyny (połowę z przygotowanych), posypujemy cukrem i cynamonem (tą samą ilość użyjemy na drugą blachę).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5374.jpg)
9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5412.jpg)
10.
Wystudzony placek rozkrawamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001762/small/IMG_5430.jpg)
Smacznego!