Jeżynowy placek z chlebowego ciasta

Ulubiony placek z cienkiego drożdżowego ciasta z jeżynami.
przepis,fotoprzepis,Jeżyny,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
Jeżyny | 800 384 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 1780 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
świeże drożdże | 21 22 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 21 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • cukier kryształ 60 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier i szczyptę soli.

4.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów
Wlewamy masło, letnie mleko i rozczyn. Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.


6.
Przygotowujemy sobie dwie blachy (42X32 cm) i wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozdzielamy na blachy. Stopniowo, po jednej blasze, rozwałkowujemy.

7.
Ciasto z papierem wyciągamy i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Według potrzeby, po wierzchu, delikatnie posypujemy mąką (jeśli się nam lepi wałek).

8.
cukier kryształ 3 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Ciasto z papierem z powrotem kładziemy na blachę, dodajemy jeżyny (połowę z przygotowanych), posypujemy cukrem i cynamonem (tą samą ilość użyjemy na drugą blachę).

9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
Wystudzony placek rozkrawamy.

Smacznego!